Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzik po wegiersku

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet śledziowy 8-9 sztuk
cebula biała 2 sztuki
olej roślinny 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
marynata
olej roślinny 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 1 łyżka
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 ziarenka

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzik po wegiersku

Matiasy moczymy w mineralnej wodzie gazowanej przez 2 godziny. Cebulkę obieramy kroimy w piórka dusimy ze szczypta papryki na rozgrzanym oleju w rondelku około 6-7 minut aż zmięknie.Zostawiamy do wystudzenia. Na każdym płacie śledzia ułożyć zimną cebulkę zawinąć jak rolmopsy,spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały, ułożyć w szklanym naczyniu. Marynata: 1/4 szklanki wody zagotować z zielem angielskim dodać sok z cytryny,koncentrat pomidorowy,wlać olej,dodać cukier i dokładnie wymieszać,gdy składniki się połączą wlać wytrawne wino i wymieszać ponownie. Tak przygotowaną marynatą zalać śledziki delikatnie zamieszać i wstawić na co najmniej 2 dni do lodówki. Podawać z pszennym pieczywem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 01.01.2014 17:59
bardzo dobre
Rycerz
Rycerz 01.01.2014 15:00
Ciekawy przepis.
Zdzisław 01.01.2014 14:43
dla mnie dobra potrawa
elka72 01.01.2014 14:33
Smaczny śledzik :)
dodi 01.01.2014 14:18
smaczne śledziki
Romanowka 01.01.2014 14:07
Bardzo lubię takie śledziki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak