Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NALEWKA MALINOWA

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

malina świeża 2 kg
spirytus 1 litr
woda
cukier 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: NALEWKA MALINOWA

Aby wykonać nalewkę malinową oczyszczone maliny przekładamy do słoja i zalewamy wódką 70% otrzymaną z 1 litra spirytusu. Z 1 litra spirytusu po dodaniu 355 ml wody otrzymamy 1350 ml wódki 70%. Tą ilością zalewamy maliny. Zakręcamy słój i odstawiamy na 5 dni w ciepłe jasne miejsce. Po upływie tego czasu przecedzamy i zlewamy nalewkę do drugiego słoja. Cukier należy rozpuścić w 2 szklankach wody. Kiedy cukier rozpuści się wlewamy do nalewki lekko mieszamy i zamykamy szczelnie. Odstawiamy na tydzień. Po tym czasie zlewamy do buteleczek i odstawiamy w chłodne miejsce. Po kolejnych 2 tygodniach nalewka jest gotowa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rycerz
Rycerz 31.12.2013 12:51
Wyborna nalewka.
iwi 31.12.2013 12:34
Wyborna nalewka
dodi 31.12.2013 12:30
następna super nalewka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak