Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

NALEWKA ALOESOWA

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

aloes 50 dkg
wódka 0,5 litra
spirytus 0,25 litra

Przepis i sposób przygotowania na: NALEWKA ALOESOWA

Liście aloesu należy zrywać z rośliny, która ma minimum 3 lata. Taką roślinę przed zrywaniem nie należy podlewać ok. 3 tygodnie.
Liście myjemy i kroimy na mniejsze części.
Układamy w słoju i lekko ubijamy. Następnie zalewamy spirytusem i wódką 45%. Pół litra wódki 45 uzyskujemy ze spirytusu 95% w proporcji : 236 ml spirytusu i 263 ml wody. Zalane liście aloesu zamykamy szczelnie o odstawiamy na ok. tydzień w ciemne miejsce. Po tygodniu przecedzamy na gęstym sitku lub przez płótno i możemy zlać do buteleczek. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Nalewka aloesowa ma wartości zdrowotne ale również można stosować ją do przemywania twarzy ( ten sposób u mnie jest najczęściej stosowany)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 31.12.2013 13:58
ciekawa nalewka
Rycerz
Rycerz 31.12.2013 12:51
Musze wypróbować, pewnie super w smaku.
dodi 31.12.2013 12:28
warto wypróbować
Mira85 31.12.2013 12:25
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak