Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1 szklanka
sól szczypta
żółtko surowe 1 szt
oliwa 1 łyżka
Farsz:
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 1-2 łyżki
woda 1/2 (ciepła)
grzyby suszone 1/2 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka

Kroki postępowania

1
FARSZ:
Grzyby namoczyć na kilka godzin następnie ugotować i odcedzić. Ugotowane grzyby pokroić lub zmielić (ja wrzuciłam do blendera).
Małą cebulę bardzo drobno pokroic i zeszklić na maśle. Następnie dodać grzyby, chwilę smażyć. Doprawic do smaku solą i pieprzem i dodać bułkę tartą.
Odstawić do wystudzenia.
Krok 1 - Uszka foto
2
CIASTO:
Z mąki, żółtka, wody, soli i oliwy wyrobić ciasto. Gładkie i sprężyste ciasto odstawic na około 10 minut by odpoczęło.
Następnie cienko wałkować i kroić w małe kwadraty (o boku około 3cm).
Krok 2 - Uszka foto
3
Na każdym kwadracie klaść farsz sklejać na pół i zlepiać uszka.
Krok 3 - Uszka foto
4
Uszka gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną gotować jeszcze około 3 minuty.
Krok 4 - Uszka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 01.01.2014 12:57
super uszy :D
Alex_M 31.12.2013 12:10
super uszka :)
Monika58 30.12.2013 22:04
smaczne, też takie robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak