Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka Róża

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
jajko 1 szt
mleko 100 ml
masło 50g + 25 g
sól 1/4 łyżeczki
cukier 50 g + 2 łyżeczki
cukier puder do posypania
drożdże świeże 6 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka Róża

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku o temperaturze pokojowej, stopniowo dosypywać mąkę aż do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego, wierzch posypać mąką*, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. (* użyć mąkę z puli 300g, ponieważ mąkę do rozczynu już wliczyłam w składniki);
Krok 1 - Drożdżówka Róża foto
2
W dużym naczyniu wsypać połowę mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, masło w temperaturze pokojowej ( 50 g), wbić całe jajko, cukier (50g), szczypte soli i stopniowo podsypując mąką wyrabiać ciasto ok 15-20 minut aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki;
Krok 2 - Drożdżówka Róża foto
3
Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do dużego naczynia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w miejse ciepłe i wolne od przeciągów (np. do piekarnika z włączonym światełkiem) na 1h;
Krok 3 - Drożdżówka Róża foto
4
Kiedy ciasto podwoi swą objętość, wyłożyć go na stolnice posypaną mąką, rozwałkować na placek o grubości 0,5 - max 1 cm ( nie wyrabiać-tylko wyłożyć.
Resztę miekkego masła (25 g)wymieszać z 2 łyżeczkami cukru,posmarować nim wierzch ciasta;
Krok 4 - Drożdżówka Róża foto
5
Ciasto zwinąć w rulonik, a następnie przeciąć go wzdłuż, zostawiając jeden brzeg złączony razem, następnie wokół zostawionego brzegu uformować z ciasta różyczkę;
Krok 5 - Drożdżówka Róża foto
6
Z reszty ciasta zapleść warkocz;
Krok 6 - Drożdżówka Róża foto
7
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na 1 h do ponownego wyrośnięcia ( na zdjęciu ciasto po ponownym wyrośnięciu, tuż przed włożeniem do piekarnika);
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec ok.35 minut (do suchego patyczka);
Krok 7 - Drożdżówka Róża foto
8
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem;
Smacznego!
Krok 8 - Drożdżówka Róża foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 24.02.2014 11:30
bardzo dobra
gosia56 01.01.2014 10:49
super drożdzówka
monikaT83 31.12.2013 21:33
drożdżóweczka pierwsza klasa:)i jaka piękna:))
Mniam 31.12.2013 16:13
Wspaniały pomysł na drożdżówkę. Pięknie wyszła Ci ta róża.
fotoviderek 31.12.2013 15:32
Wykwintne, drożdżowe ciasto, do tego pycha :)
Kolorowa 31.12.2013 13:26
pięknie wyszło ;)
Edith85 31.12.2013 09:39
wygląda smakowicie
Ola1984 31.12.2013 09:06
Bardzo fajnie wygląda :)
migotka28 30.12.2013 23:48
wykwintnie wygląda
Jadwiga/Jaga85 30.12.2013 22:49
Piękna jest!
Monika58 30.12.2013 22:06
smaczne ciasto
Łucja 30.12.2013 21:26
wygląda przepięknie!
olla85 30.12.2013 21:13
Ojej, jaka piękna :) Na pewno wypróbuję przepis. Tylko nie wiem czy uda mi się zrobić równie ładną różyczkę :)
Gracer 30.12.2013 21:00
super wygląda
Rycerz
Rycerz 30.12.2013 20:48
Pięknie wygląda.
gosia1988 30.12.2013 20:33
pyszności :)
Renata9 30.12.2013 20:17
pyszna drożdżówka
Grazyna0211 30.12.2013 20:10
bardzo apetyczna
iziona 30.12.2013 20:03
Przepiękne ciasto
Ivonne 30.12.2013 20:02
Ciekawy przepis jeszcze tak z ciastem drożdżowym nie robiłam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak