Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklerki z kremem budyniowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 szklanka
margaryna 125 gram
jajko 4 sztuki
mleko 2% 1 litr
cukier 3 łyżki
cukier wanilinowy 1 sztuka
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 1 kostka
żółtko jajek
polewa czekoladowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Eklerki z kremem budyniowym

W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać energicznie, by się całość nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia bez przyspieszaczy typu otwarte okno lub balkon (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.

Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Ja wyciskam woreczkiem z odciętym rogiem. Piec w temperaturze 200ºC przez 20 - 30 minut (ja piekę 25 minut). Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Z całości mleka odlewamy 2 szklanki i dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy oraz mąki i bardzo dokładnie mieszamy, rozcierając ewentualne grudki.
Pozostałe mleko zagotowujemy.Aby mleko się nie przypaliło dno i boki rondelka smarujemy dokładnie masłem lub margaryną.
Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewamy mieszankę mleka, mąki, cukru i wanilii, cały czas dokładnie i bardzo intensywnie mieszając i znów zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając intensywnie i rozcierając ewentualne grudki, gotujemy budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Końcówkę gotowania można przeprowadzić przy wyłączonym palniku, unosząc nad nim rondel i bardzo mocno mieszając gęsty budyń.
Odstawiamy budyń do wystudzenia w temperaturze pokojowej (nie chłodzimy w lodówce!). Konsystencja budyniu na krem budyniowy powinna być gęsta – najlepiej, jeśli po wystudzeniu staje w nim łyżka, a całość nie wylewa się z rondelka po obróceniu go do góry dnem. Masło ucieramy na puch za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
Do masła dodajemy budyń po 1 łyżce, miksując na średnich obrotach, dokładnie rozmiksowując krem przed dodaniem kolejnej porcji budyniu. Opcjonalnie, na koniec, można dodać do kremu po 1 żółtku i olejek smakowy.
Gotowym kremem przekładamy eklerki i dekorujemy polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 12.01.2014 10:13
Pyszności :)
magdziorka6 01.01.2014 12:04
pyszne ciacha
Olga_SK 31.12.2013 14:38
Uwielbiam eklerki :)
Edith85 31.12.2013 09:40
wyglądają idealnie
Milka100 30.12.2013 23:36
ale pyszne eklerki
Jadwiga/Jaga85 30.12.2013 22:51
Uwielbiam!
Maria 70 30.12.2013 22:24
Moje ulubione ciastka.
Marta17 30.12.2013 19:55
przepysznie wyglądają
Ivonne 30.12.2013 19:34
Dziękuję wszystkim :)
Agata3 30.12.2013 19:13
aż ślinka leci:))
Rycerz
Rycerz 30.12.2013 18:48
Ciekawy przepis.
Marlenka.S 30.12.2013 18:34
z chęcią bym spróbowała
Grazyna0211 30.12.2013 18:31
bardzo ładnie wyszły
Konczi 30.12.2013 18:24
wyglądają cudownie
Czarnula87 30.12.2013 18:17
naprawdę fantastyczne eklerki :) super
Katarzyna54 30.12.2013 18:16
pyszności, świetnie wyglądają
noninka77 30.12.2013 18:03
mniam....przepysznie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak