Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SOS GRZYBOWY NA SŁODKO Z NUTĄ ORIENTU

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 0,5 kg.
grzyby leśne 30 dkg
grzyby suszone 1 garść
cebula 1 szt.
czosnek 3 ząbki
imbir
marchew 1 szt.
brązowy cukier 2 łyżki
sos sojowy 4 łyżki
oliwa 3 łyżki
sól
anyż gwiazdki 4 gwiazdki
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Ziele angielskie całe Prymat 10 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: SOS GRZYBOWY NA SŁODKO Z NUTĄ ORIENTU

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wkładamy cukier trzcinowy, sos sojowy, oliwę, 2-3 łyżek wody, sól i pieprz. Wkładamy pokrojone mięso , mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki.
Krok 1 - SOS GRZYBOWY NA SŁODKO Z NUTĄ ORIENTU foto
2
W czasie kiedy mięso się marynuje namaczamy suszone grzyby oraz grzyby świeże. Wodę z namaczania 3-krotnie odlewamy. Po namoczeniu grzyby kroimy na paski bądź jak są małe można zostawić w całości.
Krok 2 - SOS GRZYBOWY NA SŁODKO Z NUTĄ ORIENTU foto
3
Kroimy warzywa cebulę w piórka, czosnek w talarki, imbir w kosteczkę oraz marchew w talarki.

Kiedy wszystko już przygotowane wyjmujemy mięso i obsmażamy w sosie z marynaty. Obsmażone mięso przekładamy do garnka a następnie podsmażamy grzyby dodając soli i pieprzu do smaku. Przesmażone grzyby dodajemy do mięsa. To samo robimy z warzywami po przesmażeniu dodajemy do innych składników.
Krok 3 - SOS GRZYBOWY NA SŁODKO Z NUTĄ ORIENTU foto
4
Kiedy wszystkie składniki znajdują się w garnku zalewamy wodą i gotujemy od zagotowania ok. 45 min na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gwiazdki anyżu. Całość w trakcie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec w zależności jak kto lubi można zagęścić mąką lub pozostawić w formie lekko płynnej.

Można podawać z ziemniakami jak również z pieczywem.
Smacznego
Krok 4 - SOS GRZYBOWY NA SŁODKO Z NUTĄ ORIENTU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 30.12.2013 19:58
dla mnie smacznie podane
Katarzyna54 30.12.2013 18:21
bardzo lubię smak grzybów
Marlenka.S 30.12.2013 17:48
bardzo fajny sosik
Monika10 30.12.2013 17:34
smaczny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak