Pączki

Pączki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtka

    5 szt
  • drożdże

    1 paczka
  • mleko

    2 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • margaryna

    1/4 kost
  • cukier waniliowy

    1 opak
  • mąka

    1 kg
  • sól

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka rozetrzeć z drożdżami. Mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość dowolnego dżemu, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy pączki w cukrze pudrze.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SyMiki

14.12.2011 09:38
super

Goya

09.03.2011 20:39
mniam

gusia1000

06.03.2011 00:12
Smaczność, nad smacznościami.

Gosia311

02.03.2011 19:47
mmm pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat