Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab suszony w ziołach.

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól kuchenna 2 dag
czosnek 4 ząbki
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
cukier 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5 szy
tymianek 0,5 łyżeczki
schab bez kości 1 kg
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Schab suszony w ziołach.

Kroki postępowania

1
Jest to przepis nie nowy. Już wiele lat temu robiła go moja mama. Przepisów na ten rodzaj suszonego mięsa jest na blogach kulinarnych bardzo dużo. Podobnie robi się kiełbasę suszoną tz. palcówkę. Z kiełbasą jest o wiele więcej pracy. W smaku suszony schab przypomina polędwicę wędzoną. Należy pamiętać, że najlepiej smakuje bardzo cienko pokrojony.
Wykonanie:

Mięso dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu i dokładnie natrzeć oczyszczony schab. Tak natarty przyprawami schab, wkładamy najlepiej do szklanego naczynia i odstawiamy w zimne miejsce na około 4 dni. Schab co jakiś czas odwracamy, a soki które puści wylewamy.
Krok 1 - Schab suszony w ziołach. foto
2
Po tym czasie przekładamy do siatki wędliniarskiej i wieszamy w ciepłym, przewiewnym miejscu. Suszymy 4 do 5 dni. Jeżeli nie posiadamy siatki wędliniarskiej.można suszyć np. w damskiej podkolanówce.
Krok 2 - Schab suszony w ziołach. foto
3
Po tym czasie wyjmujemy z siatki , zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 12 godzin w celu schłodzenia do lodówki i po tym czasie mamy gotową dobrą wędlinę.
Krok 3 - Schab suszony w ziołach. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.01.2014 07:48
Wiesz co jesz :)
wiejska-chatka 31.12.2013 09:42
Muszę spróbować to zrobić. Pewnie po zrobieniu częściej będzie gościł w mojej lodówce. Wygląda smacznie.
Marlenka.S 30.12.2013 17:55
nie jadłam nigdy takiego, ciekawy przepis
probofka 30.12.2013 16:52
ojjj jak ja lubię takie mięsko
kasienka23 30.12.2013 16:06
lubię takie wędlinki! :)
Rysia 30.12.2013 15:51
Na pewno smaczniejszy niż ze sklepu.
dodi 30.12.2013 12:42
ale piękny, mniam
Olga_SK 30.12.2013 11:55
Uwielbiam taki schab - mama moja czasami robi i wielbię go ponad wszystko :D
lara 30.12.2013 11:24
piękny wyszedł
Paolcia 30.12.2013 10:50
bardzo smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak