Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z ogórkiem w salsie pomidorowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

matiasy 700 gram
cebula biała 4 sztuki
ogórek kiszony 2 sztuki
salsa
woda 1,5 szklanki
olej rzepakowy 3/4 szklanki
koncentrat pomidorowy 190 gram
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
Goździki całe Prymat 3 sztuki
sól do smaku
cukier 1 łyżka
ocet 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z ogórkiem w salsie pomidorowej

Kroki postępowania

1
Matiasy odsączyć z zalewy. Przełożyć do miski i zalać zimną wodą. Odłożyć na noc. Kolejnego dnia odcedzić je, osuszyć i pokroić na ukośne paski o szerokości około 2-3 cm. Cebulę obrać i pokroić na cienkie piórka. Przełożyć do miski i rozwarstwić ją palcami. Dodać startego na dużych oczkach ogórka kiszonego. Dodać kawałki śledzia. Wymieszać.
Krok 1 - Śledzie z ogórkiem w salsie pomidorowej foto
2
Salsa: Do rondelka przelać wodę, dodać ocet, olej oraz liść, ziele oraz goździki. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy i cukier. Ponownie zagotować. Zdjać z ognia i ostudzić. Zimną salsą zalać składniki w misce.
Krok 2 - Śledzie z ogórkiem w salsie pomidorowej foto
3
Odłożyć do lodówki na około 2-3 dni. Smacznego!
Krok 3 - Śledzie z ogórkiem w salsie pomidorowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 05.01.2014 22:52
właśnie takich szukałam
Iwona32 04.01.2014 19:49
wszystkie przepisy twoje są bardzo fajne:)
monikaT83 30.12.2013 16:15
Alicja bardzo mi miło:) to przepis który "odziedziczyłam" po Mamie:)
ssylwiaa 30.12.2013 00:17
lubię takie śledzie ;)
Allice 29.12.2013 22:39
To jest coś co z pewnością wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak