Półkruche rogaliki z nutellą

Półkruche rogaliki z nutellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • drożdże

    20 gram
  • śmietana

    2 łyżki
  • masło

    150 gram
  • jaja

    2 sztuki
  • krem czekoladowy

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Półkruche rogaliki z nutellą
Pokruszone drożdże zasypuję cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą, dodaję śmietanę, jajo i jedno żółtko (białko zostawiam na później). Mieszam dokładnie aż powstanie jednolita masa. Zimne masło siekam z mąką, dodaję mokre produkty i zagniatam szybko jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące podsypuję delikatnie mąką. Przykrywamy folią i wkładam do lodówki na godzinę.
Krok 2 - Półkruche rogaliki z nutellą
Po tym czasie nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciasto dzielę na dwie części i każdą rozwałkowuję na okrągły placek, który kroję na 12 części. Na każdy kawałek układam Nutellę, zwijam zaczynając od szerszej części. Delikatnie zlepiam końcówki rogalika aby uniknąć wypłynięcia nadzienia.
Krok 3 - Półkruche rogaliki z nutellą
Tak przygotowane rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję roztrzepanym białkiem i piekę przez 20 minut. Następnie studzę na kratce.
zChatyNaKoncuWsi
Z podanych składników wychodzą 24 małe rogaliki. Proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji bo znikają w okamgnieniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beata73

19.02.2014 10:53
szybkie i bardzo smaczne

ssylwiaa

30.12.2013 00:16
wszystko co z nutellą jest pyszne ;)

Róża1

29.12.2013 22:47
na pewno są wyśmienite:-) , poproszę o jednego:-)

norweska20

29.12.2013 22:44
muszę je wypróbować bo wyglądają smakowicie

Małgorzata106

29.12.2013 21:16
na pewno są przepyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat