Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg na zielonej trawce z prażonymi orzechami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg 2 sztuki
masło 3 łyżki
pietruszka zielona 3 łyżki
szpinak mrożony brykiet 6 sztuk
cebula 1 sztuka
pieczarki 200 gram
śmietana kremowa 30% 1 szklanka
orzechy 0.5 szklanki
Kucharek przyprawa uniwersalna 0.5 łyżeczki
czosnek 3 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg na zielonej trawce z prażonymi orzechami

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zieloną trawkę czyli szpinak z pieczarkami i cebulką. W tym celu obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i smażymy ją na maśle. Pieczarki kroimy w plastry i dodajemy do cebuli. Razem smażymy około 10 minut.
Krok 1 - Pstrąg na zielonej trawce z prażonymi orzechami foto
2
Następnie dodajemy mrożony szpinak i podlewamy wodą - około 3\4 szklanki. Dusimy tak do momentu rozpuszczenia się brykietu szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2 - Pstrąg na zielonej trawce z prażonymi orzechami foto
3
Dodajemy śmietanę kremówkę i doprawiamy do smaku pieprzem i Kucharkiem. Mieszamy wszystkie składniki.
Krok 3 - Pstrąg na zielonej trawce z prażonymi orzechami foto
4
Przygotowujemy pstrąga w tym celu do środka wsadzamy pietruszkę i plastry masła po całej długości. Potem delikatnie podsmażamy pstrąga na patelni z 2 stron- na maśle.
Prażymy orzechy włoskie na patelni - na rozpuszczone masło wsypujemy orzechy i mieszamy.
Krok 4 - Pstrąg na zielonej trawce z prażonymi orzechami foto
5
Szpinak z pieczarkami przekładamy na dno naczynia do zapiekania. Na nim układamy pstrągi. Posypujemy prażonymi orzechami włoskimi i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Krok 5 - Pstrąg na zielonej trawce z prażonymi orzechami foto
6
Całość pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 6 - Pstrąg na zielonej trawce z prażonymi orzechami foto
7
Pstrąga z warstwą szpinaku przekładamy na talerz. Smacznego.
Krok 7 - Pstrąg na zielonej trawce z prażonymi orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 21.04.2014 21:31
zdrowa i smaczna ta rybka
pawlito 18.04.2014 10:29
wygląda apetycznie
Klausia 18.02.2014 10:25
dobra ryba :)
Bernadeta1 28.01.2014 00:11
wygląda bardzo apetycznie
Mati13 07.01.2014 20:14
świetny pomysł i niebanalny przepis - super!
Łucja 31.12.2013 13:39
pysznie przygotowana rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak