Przepis i sposób przygotowania na: Delikatna fantazja
ciasto zagnieść:
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany
szczypta soli
gdy wyrobimy ciasto, dzielimy je na 6 równych części i odstawiamy do lodówki
2. Piana:
ubić 6 białek+ szczypta soli, dodać 9 łyżek cukru kryształu oraz 3 łyżki kisielu wiśniowego. Podzielić na 3 części.
Wyjąć 2 ciasta z lodówki, rozwałkować jedno z nich, ułożyć na brytfannie, potem wyłożyć jedną część piany, następnie posypać kokoskami na całej powierzchni, potem przykryć drugą częścią ciasta.
Piec 20-25 minut,
Potem upiec ponownie taką samą warstwę z kokoskami pośrodku.
Następnie wyciągamy z lodówki piątą część ciasta, rozwałkowujemy i wykładamy nią brytfannę, smarujemy na całej powierzchni powidłem śliwkowym i posypujemy rodzynkami, potem wykładamy pozostałą część piany i przykrywamy ostatnią porcją ciasta.
3. KREM:
2 szklanki mleka, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki, 10 łyżek cukru-> gotujemy budyń
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 6 łyżek wody, potem dodajemy do kremówki i miksujemy 3-4 minuty, następnie dodajemy stopniowo chłodny budyń i cały czas miksujemy,
wstawiamy na kwadrans do lodówki
Placki przekładamy masą
( do środka dajemy placek z rodzynkami)
smarujemy też wierzch ciasta i posypujemy kokoskami.
SMACZNEGO!!!