Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza po grecku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka luksusowa 1,5 szklanki
cukier 1 szczypta
sól 1 szczypta
drożdże 30 dag
olej 3 łyżki
oregano 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
ser salami 20 dag
ser grecki 1/2 kostki
białe kiełbaski 3 sztuki
cebula biała 1 sztuka
pomidor 1 sztuka
pieprz i sól do smaku
ketchup pikantny do smaku
papryka marynowana 1 płat
woda 1/2 (ciepła)
papryka marynowana zielona płat
papryka marynowana żółta płat

Przepis i sposób przygotowania na: pizza po grecku

Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Formujemy koło, zawijamy delikatnie brzegi. Ciasto posypujemy oregano i smarujemy koncentratem pomidorowym. Kiełbaski kroimy w małe talarki i smażymy na patelni bez oleju około 7 minut wraz z cebulką. Wykładamy na ciasto. Paprykę marynowaną, świeżą, pomidora i ser feta kroimy na kawałki. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach ser żółty. Całość posypujemy oregano, pieprzem, solą i chili wedle uznania. Pieczemy w piekarniku w 160 stopniach- termoobieg- około 20 minut.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlenka.S 29.12.2013 17:37
nie ma jak domowa pizza
Andrzej8 29.12.2013 16:12
smakowicie wygląda
Rycerz
Rycerz 29.12.2013 14:31
Uwielbiam pizzę!
norweska20 29.12.2013 14:01
smakowita pycha
Romanowka 29.12.2013 13:40
Uwielbiam domową pizzę, ta wygląda bardzo smakowicie!
Megg 29.12.2013 13:06
Domowa pizza najlepsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak