Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciepłe lody

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 i 1/3 szklanki
woda 1/4 szklanki
aromat cytrynowy 3 krople
rożek kilka szt
białko kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciepłe lody

Kroki postępowania

1
Białka wbić do miski, dodać cukier i ubijać mikserem ok minuty. W czasie ubijania dolać wodę.
Krok 1 - Ciepłe lody foto
2
W garnku zagotować wodę i nad nią umieścić miskę z ubitymi białkami, tak aby miska nie dotykała wody. I tak ubijać pianę z białek przez kolejne 12-14 minut nad parującym garnkiem. Pod koniec ubijania dodać aromat cytrynowy.
Krok 2 - Ciepłe lody foto
3
Następnie przygotowaną pianę przełożyć do wafelków, ja robiłam to za pomocą łyżki, i schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Ciepłe lody foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 30.12.2013 00:23
uwielbiam i bardzo miło wspominam z dzieciństwa :) wyglądają super! :)
Małgorzata9 29.12.2013 21:30
na kinder bal w sam raz
Gracer 29.12.2013 10:57
super pomysł
Konczi 29.12.2013 10:41
super dla dzieciaków
Sylwia26 29.12.2013 09:44
ale smakołyki :)
iwi 29.12.2013 00:34
Świetny przepis
Magula 29.12.2013 00:07
Można je zrobić w domu, choć muszę jeszcze dojść do wprawy żeby ładniej wyglądały
Agata3 29.12.2013 00:03
Fajny pomysł:)
Rycerz
Rycerz 28.12.2013 23:32
O przepis na ciepłe lody, myślałem, że tylko w fabrykach z zespołem naukowców się da je zrobić. A, tu taka niespoedziewanka :)
SylwiaMagdaSabin 28.12.2013 23:26
Muszę wypróbować
Marta11 28.12.2013 23:03
uwielbiam cieple lody

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak