Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowa Panienka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 150 g
mielone migdały 100 g
wiórki kokosowe 100 g
cukier 80 g
białko 8 szt
żółtko jajek 4 szt
budyń śmietankowy 2 szt
mleko 350 ml
miękkie masło 200 g
sok z cytryny 1 szt
żółtko jajek 4 szt
cukier 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowa Panienka

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier stale miksując. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Krok 1 - Makowa Panienka foto
2
Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut. Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając. Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie miksujemy.
Krok 2 - Makowa Panienka foto
3
Krem rozsmarowujemy na jednym placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.
Krok 3 - Makowa Panienka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 29.12.2013 16:31
pysznie juz mi slinka cieknie
Iwona56 29.12.2013 11:42
cudnie wygląda
SylwiaMagdaSabin 29.12.2013 11:09
Wspaniałe ciasto.
Ania84 29.12.2013 10:36
super ciasto i nazwa
malaczarna23 29.12.2013 10:19
bardzo delikatna chyba ta panienka:) musi być pyszna
Patriszja
Patriszja 29.12.2013 09:51
smacznie wygląda :)
Sylwia26 29.12.2013 09:44
apetycznie wygląda :)
kriko 29.12.2013 09:33
wyglada apetycznie
Aga-25 29.12.2013 09:31
lubię ciasta
Agnieszka-87-25 29.12.2013 09:25
ciasto na plusik :)
Edith85 29.12.2013 09:21
ciasto prezentuje się rewelacyjnie
monisia1977 29.12.2013 08:01
super ciacho
babajaga1969 29.12.2013 03:45
bardzo smaczne ciasto
Magula 29.12.2013 00:10
bardzo fajne ciasto
malinowepocalunki 29.12.2013 00:09
Tak osobiście kombinuję dodać tu krem ajerkoniakowy. Myślę, że też by pasował.
Agata3 29.12.2013 00:04
Zapowiada się ciekawie :)
Róża1 28.12.2013 23:49
ciasto pierwsza klasa:-) , palce lizać !!
Rycerz
Rycerz 28.12.2013 23:34
Na pewno smaczne.
Marta11 28.12.2013 23:06
swietne ciasto
norweska20 28.12.2013 22:51
ciekawy przepis
monikaT83 28.12.2013 22:34
mmm pyszniutkie ciacho:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak