Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z dziurką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka ziemniaczna 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z dziurką

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Ziemniaki dzielimy na 4 części i wyciągamy 1 cześć . Dosypujemy mąkę ziemniaczaną w wolne miejsce , aby zrównać zabraną ilość ziemniaków.Dodajemy 1 jajko. Następnie dodajemy zabraną cześć i mieszamy wszystko razem.
Krok 1 - Kluski z dziurką foto
2
Gdy składniki się połączą przystępujemy do formowania klusek.
Krok 2 - Kluski z dziurką foto
3
Delikatnie w kluskach palcem robimy dziurkę.
Krok 3 - Kluski z dziurką foto
4
Kluski wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Kluski gotujemy bardzo krótki czas -w przybliżeniu około 5 minut.
Krok 4 - Kluski z dziurką foto
5
Kluski podajemy z roladą i czerwoną kapustą.
Krok 5 - Kluski z dziurką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.04.2014 12:25
moje ulubione
Grażyna13 20.04.2014 20:26
bardzo lubię :)
pawlito 13.04.2014 14:20
uwielbiam takie kluski
pestka 07.04.2014 15:15
uwielbiam takie kluski
mirosława4 06.02.2014 15:28
bardzo dobre :)
Bernadeta1 28.01.2014 00:11
śląskie z dziurką, pyszne
Malinka 29.12.2013 17:53
Kluski śląskie-super dodatek do mięsa z sosem.
bhb8 29.12.2013 00:39
no dokładnie, kluski śląskie :) pyszne :)
Rycerz
Rycerz 28.12.2013 22:25
Te kluski "z dziurką" noszą inną nazwę...
Monika58 28.12.2013 22:14
lubię takie kluski, u nas śląskie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak