Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy
Kroki postępowania
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę(tak aby puknęło). Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu.
Wystudzony biszkopt, przekroić na 3 blaty.
Biszkopt nasączyć ponczem wyłożyć część masy jogurtowej przykryć kolejnym blatem i znów nasączyć i wyłożyć kolejna część masy przykryć blatem ,nasączyć ponczem. Boki tortu wysmarować kremem aż do górnego biszkoptu,obsypać wiórkami z gorzkiej czekolady.Następnie rozpuścić polewę czekoladową i oblać nią wierzch tortu.