Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka 2/3 szklanki
kakao 1/3 szklanki
jogurt naturalny 500 ml
cukier puder 4-5 łyżek
wrzątek 10 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 sztuka
czekolada gorzka 0,5 sztuki
polewa czekoladowa 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy

Kroki postępowania

1
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły.Bardzo delikatnie (!) spowoduje to że biszkopt będzie bardziej puszysty i wypełni formę 22 cm wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą bezpieczniejszą.
Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę(tak aby puknęło). Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu.
Wystudzony biszkopt, przekroić na 3 blaty.
Krok 1 - Tort czekoladowy foto
2
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i ostudzić,następnie ubić jogurt dodać cukier puder i cukier waniliowy i wlać powoli cienkim strumyczkiem chłodną żelatynę cały czas ubijać aż masa zacznie tężeć.
Biszkopt nasączyć ponczem wyłożyć część masy jogurtowej przykryć kolejnym blatem i znów nasączyć i wyłożyć kolejna część masy przykryć blatem ,nasączyć ponczem. Boki tortu wysmarować kremem aż do górnego biszkoptu,obsypać wiórkami z gorzkiej czekolady.Następnie rozpuścić polewę czekoladową i oblać nią wierzch tortu.
Krok 2 - Tort czekoladowy foto
3
Gdy polewa zastygnie udekorować resztą kremu według swojego uznania.
Krok 3 - Tort czekoladowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 28.12.2013 20:52
super torcik
Ivonne 28.12.2013 19:04
Jest bardzo pyszny!:)
Rycerz
Rycerz 28.12.2013 16:52
Ładnie wygląda. I pewnie jest pyszny!
patryska76 28.12.2013 16:19
Pyszny torcik ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak