Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostra ćwikła

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 3 kg
chrzan ostry 560 g
ocet 3/4 szklanki
woda 1/4 szklanki
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Ostra ćwikła

Kroki postępowania

1
Buraki myjemy i gotujemy w skórce do miękkości a następnie po przestygnięciu ubieramy ze skórki.
Krok 1 - Ostra ćwikła foto
2
Następnie ścieramy buraki na tartce na cienkich oczkach tak jak na zdjęciu.
Krok 2 - Ostra ćwikła foto
3
Dodajemy chrzan ostry 2 słoiczki po 280 g do buraczków. Wszystko ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3 - Ostra ćwikła foto
4
Robimy zalewę czyli 3/4 szklanki octu i 1/4 wody mieszamy i dodajemy szczyptę soli i cukru wszystko mieszamy. Następnie zalewę wlewamy do buraczków.
Krok 4 - Ostra ćwikła foto
5
tak wygada ćwikła po wymieszaniu wszystkich składników.
Krok 5 - Ostra ćwikła foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sara1 25.02.2014 08:55
fajnie zrobiona
Michał2 29.12.2013 15:17
dobra do mięs
SmacznaPyza 28.12.2013 21:22
dość dużo tej wody z octem... chyba dla mnie będzie zbyt rzadka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak