Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny makownik

5.0
(144)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

W moim rankingu makowców jest on na pierwszym miejscu. Z tego przepisu korzystam co roku przygotowując się do Świąt Bożego Narodzenia. Wypróbujcie mój przepis na świąteczny makowiec. Zapraszam!

Składniki:

Ciasto makowe:

mak 30 dag
margaryna 0,5 kostki
jajko 6 sztuk
cukier puder 18 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olejek migdałowy 3 krople
bakalie ok. 0,5 szklanki

Biszkopt:

jajko 5 sztuk
cukier 15 dag
mąka 15 dag

Masa:

masło 3/4 kostki
śmietana 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
orzechy włoskie ok. 7 dag

Do wykończenia:

morele
orzechy włoskie
biała czekolada 1 sztuka

Porada

Na blaszkę ok. 24 x 30 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny makownik

Świąteczny makowiec na biszkopcie. Puszyste ciasto i wilgotna, aromatyczna masa makowa. Jedno z moich ulubionych ciast.

MAK: Mak parzymy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak, a na koniec proszek do pieczenia. Oddzielnie ubijamy białka. Ubite łączymy z makiem. Do całości dodajemy olejek migdałowy oraz bakalie. Ciasto wylewamy na blaszkę.

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, a później żółtka. Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką. Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 minut w temperaturze 180°C.

Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak, aby biszkopt był na spodzie.

MASA:
Orzechy mielimy. Masło ucieramy. Następnie dokładamy do niego śmietanę, cukier i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy.  Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe.

WYKOŃCZENIE:
Bakalie kroimy na mniejsze części. Wykładamy na masę orzechową. Czekoladę rozpuszczamy. Wylewamy ją na bakalie.

Kto powiedział, że makowiec musi być przygotowany na kruchym spodzie lub drożdżowym? Dlatego w tym przepisie bazą jest biszkopt, a do tego przygotowana domowa masa makowa. Aromatyczna i z dużą ilości bakalii. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olimp32 01.11.2018 08:39
A jaka jest wielkość formy do tego ciasta?
ben-ka 16.11.2016 08:30
Jaki piękny, jak z cukierni:) aż chce się zjeść.
Wiesława1 13.04.2014 07:59
Rewelacyjny!!!
Przepisy Joanny 19.02.2014 12:40
bardzo smaczne ciacho, fajnie znów oglądać Twoje przepisy, bo są rewelacyjne:)
gusia1000 29.01.2014 00:25
Lubię taki jeść.
monia2005 29.12.2013 12:46
wygląda obłędnie :-)
monisia1977 29.12.2013 08:03
super ciacho
bietka 28.12.2013 17:03
wygląda pysznie :)
Agata3 28.12.2013 17:02
Świetne ciasto:)
wyattearp 28.12.2013 16:26
pyszne ciasto
adelajda 28.12.2013 16:00
najbardziej lubię taki makowiec :)
babajaga1969 28.12.2013 15:51
bardzo smaczny i ładnie się prezentuje
Monika-twin 28.12.2013 15:45
lubie takie
Olga_SK 28.12.2013 15:34
Prezentuje się wyśmienicie!
iziona 28.12.2013 15:21
Wygląda bardzo apetycznie jak z najlepszej cukierni :)
patryska76 28.12.2013 15:14
Oj wygląda przepięknie ;-) A smakuje na pewno jeszcze lepiej ;-)
2milutka 28.12.2013 15:08
wyśmienite ciasto
halina17 28.12.2013 14:15
Pysznie wygląda ciasto.
Katarzyna59 28.12.2013 14:11
pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak