Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec z kawowa nuta

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maki (250ml szklanka), 2 szklanki
cukru pudru 1 szklanka
żółtko jajek 4
bialka (ubite na sztywno ze szczypta soli i z 3 lyzkami cukru pudru) 4
margaryny lub masła 125 g
proszku do pieczenia 2 lyzeczki
cukru wanilinowego 2 lyzeczki
kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 lyzeczkach wrzącej wiody i z lyzeczka cukru pudru 3 lyzeczki
aromat rumowy
lukier
mleko 1 lyzka
cukru pudru 4 lyzki
kawy rozpuszczalnej 1/2 lyzeczki
aromat waniliowy kilka kropli
aromat rumowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec z kawowa nuta

Margaryne podzielic na mniejsze czesci i rozmiękczyć ( można na 20 sek podgrzac w mikrofali). Trzy łyżeczki kawy rozpuszczalnej (dobrej jakości) rozpuścić w 2 lyzeczkach goracej wody z dodatkiem 1 czubatej lyzeczki cukru pudru. Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Margaryne utrzec z cukrem pudrem na gladka, puszysta mase, miksowac dalej, dodając po jednym żółtku. Nastepnie dodawac do masy make – stopniowo, po jednej łyżce i zmiksowac do jednolitego polaczenia się składników. Ubic bialka na sztywno, ze szczypta soli i 3 lyzkami cukru pudru. Bialka połączyć używając miksera, z pozostałym ciastem, dodac aromat waniliowy. Forme do wienca, wysmarowac tluszczem i posypac maka. Do formy wlac 2/3 masy ciasta, a pozostale 1/3 dokladnie wymieszac z rozpuszczona kawa i aromatem rumowym. Mase z kawa, wlewac przez srodek jasnego ciasta, miedzy kominem, a zewnetrzna czescia formy, tworząc okrag dookoła komina. Nastepnie lekko wymieszac obie masy widelcem lub lyzka. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w 180 stopniach. Wyjac i ostudzic. Ciasto dobrze jest zrobic wieczorem, ponieważ najlepiej smakuje na 2 i 3 dzien. Po ostygnieciu, najlepiej nazajutrz, polukrowac. Łyżkę mleka wlac do szklanki, podgrzac w mikrofali przez ok. 25 sekund, az do zagotowania. Do mleka dodac kawe, aromat i cukier, utrzec, do rozpuszczenia składników. Jeszcze ciepla polewa polewamy ciasto. Jeżeli lubicie polewe, na ciescie, sugeruje zrobic lukier z podwójnej porcji składników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caroline1983 11.03.2012 18:22
fajny smak :)
ana00 07.05.2011 11:54
musi być pyszny :)
FAFIK 20.03.2011 21:04
Super przepis!
Jolanta40 28.02.2011 20:06
ale pyszne
wedith1 25.10.2010 06:53
ŚWIETNE MASZ TE CIASTA!
Ewa104 05.08.2010 18:31
Przepyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak