Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińska zupa z małżami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

rozmrożonych, przegotowanych malzy 250 g
białego lub rózowego wina 200 ml
litra wody 1,2 litra
por 1
po polówce dużej zielonej i czerwonej papryki
korzeń pietruszki 1
ząbki czosnku 2-3
makaron ryżowy 100-150 g
Opcjonalnie: 2-3 lyzki
koncentrat pomidorowy 2-3 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Chińska zupa z małżami

Makaron ryzowy sporzadzamu wedlug przepisu na opakowaniu. Malze rozmrazamy, pluczemy i zalewamy winem, odstawiamy na co najmniej 30 minut. Warzywa obieramy i myjemy. Cebule kroimy w kostke, papryki, pietruszke i czosnek w slupki, łodygę selera i pora w cienkie paski. Do garnka wlewamy wode, kruszymy kostke rosolowa, solimy, dodajemy cebule, papryke i pietruszke, zagotowujemy. Z miski z malzami zlewamy wino i pluczemy mieczaki strumieniem wody. Po 10 minutach gotowania dodajemy malze i selera, gotujemy 15 minut, dodając przyprawy: sol, pieprz, papryke i sos sojowy. Dodajemy pora i gotujemy 10-15 minut, az malze będą miękkie. Tuz przed zakonczeniem gotowania wrzucamy czosnek, doprawiamy do smaku. Można na zakończenie, dodac przecier pomidorowy, zupa zyska pomidorowy, kwasny smak i czerwonawy kolor. Zupe podajemy z makaronem ryzowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 02.06.2011 12:20
egzotycznie
bernika 06.08.2010 16:38
jeszcze sie nei odwazłyam ale moze keidys:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak