Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp po staropolsku na Wigilię

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 3 dzwonka
cebula 1
Liść laurowy suszony Prymat
Kolendra cała Prymat
masło 4-5 łyżek
olej do smażenia
sól do smaku
sok z cytryny
jajko
mąka
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karp po staropolsku na Wigilię

Kroki postępowania

1
Dzwonka ryby płuczemy , osuszamy , nacieramy zmiażdżonymi przyprawami i solą , skrapiamy sokiem z cytryny .Obieramy cebulę , kroimy w krążki . Rybę przekładamy do kamionkowego naczynia , prezkładamy cebulką .naczynie przykrywamy , odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc .Na drugi dzień dzwonka wyciągamy , panierujemy w mące .
Krok 1 - Karp po staropolsku na Wigilię foto
2
Panierujemy w roztrzepanym jajku .
Krok 2 - Karp po staropolsku na Wigilię foto
3
Następnie w bułce tartej .
Krok 3 - Karp po staropolsku na Wigilię foto
4
Roztapiamy masło , 2-3 łyżki , wlewamy trochę oleju , smażymy karpia z każdej strony na złoto .Przekładamy do rondelka , polewamy resztą stopionego masła , przykrywamy i trzymamy w cieple .
Krok 4 - Karp po staropolsku na Wigilię foto
5
Podajemy na podgrzanym półmisku .
Krok 5 - Karp po staropolsku na Wigilię foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martyna94 28.12.2013 16:16
taki karp jest bardzo smaczne , szczególnie to masełko,mniam
agnieszka214 28.12.2013 15:00
rybke to ja lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak