Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymbaliki z dorsza

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dorsz 300 g
marhewka 1 szt
pietruszka 1 szt
cebula 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
sól
pieprz
sok z cytryny
groszek konserwowy
natka pietruszki
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie 3-4 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Tymbaliki z dorsza

Dorsza umyć, oczyścić, Marchewkę i pietruszkę obrać włożyć do garnka, dodać przekrojoną na pół cebulę, listek laurowy i ziele angielskie, na wolnym ogniu ugotować wywar z warzyw.
Warzywa wyjąć z wody, włożyć rybę, można przeciąć na pół. Gotować na bardzo małym ogniu ok 20 min. Wyjąć rybę na talerz, wywar przecedzić i dodać żelatynę, doprawić do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszać co jakiś czas aż żelatyna się rozpuści, przestudzić.

W szklaneczki lub małe filiżanki ułożyć dekoracyjnie pokrojone warzywa, natkę pietruszki i oczyszczoną z ości rybę. Zalać przestudzoną galaretką i wystudzić. Następnego dnia ogrzać szklaneczki w ciepłej wodzie i wyjąć tymbaliki. Ustawić na półmisku, udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 27.12.2013 18:23
uwielbiam galaretki ale z ryby jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak