Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

5.0
(543)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - danie, które jest idealne na świąteczna przystawkę. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to efektowne danie, idealne na wyjątkową okazję. Smakuje każdemu!

Składniki:

szpinak mrożony 450 gramów
łosoś wędzony plastry 300 gramów
serek śmietankowy 300 gramów
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
chrzan tarty Smak 1-2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Z tego przepisu na roladę szpinakową z wędzonym łososiem dowiesz się krok po kroku:

  • Jak przygotować masę szpinakową do rolady?
  • Jak piec - na jakiej blasze i w jakiej temperaturze?
  • Jak zawijać roladę szpinakową?  
  • Ile rolada szpinakowa musi odczekać w lodówce przed podaniem na stół?

1. Szpinak rozmrażamy na sicie i odciskamy. Żółtka oddzielamy od białek.

2. Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę, tak by nie było grudek. Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku.

3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łyżki łączymy.

4. Dużą blachę do pieczenia z piekarnika (u mnie wym. 43x38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu studzimy.

5. Serek śmietankowy łączymy z chrzanem - jeśli nie lubicie chrzanu - można pominąć.

6. Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy upieczony placek szpinakowy papierem do góry. Delikatnie ściągamy papier do pieczenia.

7. Placek szpinakowy na całej powierzchni smarujemy serkiem śmietankowym, a następnie układamy plasterki wędzonego łososia.

8. Całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię, końce zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

9. Przed podaniem kroimy w ukośne plastry, grubości ok. 1-1,5 cm.

Smacznego!

Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym sprawdza się jako wykwintna przystawka na uroczyste okazje: święta, urodziny, rocznice, romantyczną kolację czy eleganckie przyjęcie. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gingerwitch 07.05.2021 06:15
A ja mam pytanie :) ile wcześniej mogę zrobić taką roladę? Dzień, dwa? Czy najlepiej w dniu podania
Doradca Smaku 10.05.2021 19:57
Autor radzi, aby po przygotowaniu na kilka godzin lub całą noc włożyć ją do lodówki :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
iskierka.ag 06.01.2017 13:41
Moja ulubiona przystawka :)
staropolanka5 09.03.2015 09:16
apetyczna rolada
mufinka79 28.12.2013 18:41
Dziękuję za komentarze :)
Małgorzata106 27.12.2013 20:54
przepyszna
Ela_K 27.12.2013 18:46
wygląda smakowicie
joanna__s 27.12.2013 18:31
Pyszny pomysł. Mniam.
malaczarna23 27.12.2013 18:24
wygląda smakowicie
gosia561 27.12.2013 18:14
zawsze robię na przyjęcia
EwelinkA_93 27.12.2013 18:08
apetyczne :-)
adelajda 27.12.2013 18:07
lubię taką roladę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak