Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 3 szkl
jajko 1
żółtko jajek 1
woda letnia
olej 2-3 łyżki
Farsz:
kapusta kiszona 200 g
cebula
olej do smażenia
grzyby suszone 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Zagniatamy ciasto , dolewając tyle ciepłej wody , ile mąka zabierze .Zostawiamy na 30 minut .
Krok 1 - Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami foto
2
Namoczone poprzedniego dnia grzyby , gotujemy 2-3 godziny .Zmieniamy dwa razy wodę .Wywar z pierwszego razu zostawiamy , przyda się do kapusty wigilijnej .Kiszoną kapustę przeplukujemy , gotujemy do miękkości , odcedzamy , wyciskamy nadmiar wody , mielimy lub drobniutko siekamy .Grzyby również mielimy .Doprawiamy do smaku .
Krok 2 - Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami foto
3
n oleju przesmażamy małą cebulę , pokrojoną w drobną kostkę , dodajemy kapustę z grzybami , podsmażamy wszystko razem około 5-6 minut .
Krok 3 - Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami foto
4
Rozwałkowujemy ciasto , wykrawamy szklanką kółka , nakładamy po łyżeczce farszu , sklejamy dokładnie brzegi .
Krok 4 - Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami foto
5
Gotujemy w osolonej wodzie .
Krok 5 - Pierożki wigilijne z kapustą i grzybami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.02.2014 18:34
pyszne, bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak