Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik staropolski z masą orzechową

4.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy 250 gramów
cukier 1/2 szklanki
cukier brązowy 1/2 szklanki
masło 75 gramów
smalec 50 gramów
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 500 gramów
mleko 1/4 szklanki

Masa orzechowa:

śmietana 30% 1/2 szklanki
mleko 1/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
powidła śliwkowe 2 szklanki
czekolada gorzka 100 gramów
cukier puder 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
woda 1/3 szklanki
masło 50 gramów
czekolada mleczna 100 gramów
spirytus 60 mililitrów
orzechy włoskie mielone 300 gramów
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 20 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik staropolski z masą orzechową

Kroki postępowania

1
Miód, cukier, masło, smalec rozpuścić w garnku na małym ogniu.
Krok 1 - Piernik staropolski z masą orzechową foto
2

Masę przestudzić, wbić jajka, dodać przyprawę do piernika i zmiksować. Sodę rozpuścić w zimnym mleku i dodać razem z mąką do piernika. Wymieszać łyżką drewnianą lub mocnym robotem. Tak przygotowaną masę na piernik włożyć w szklaną misę, przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując mąką, na grubość 5 mm i upiec 2 blaty. Piec w formie w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.

Krok 2 - Piernik staropolski z masą orzechową foto
3

Masa orzechowa: śmietankę, mleko i cukier zagotować. Orzechy dobrze zmielone wsypać na gorące mleko. Wymieszać i zagotować. Spirytus lub wódkę dodać do smaku.

Krok 3 - Piernik staropolski z masą orzechową foto
4

Powidła: powidła śliwkowe włożyć do garnka razem z połamaną czekoladą gorzką i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.

Krok 4 - Piernik staropolski z masą orzechową foto
5

Blat piernikowy podzielić na 3 części. W ten sposób będą 2 kawałki piernika. Przekładać gorącymi masami. Wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce z obciążeniem. Najlepiej na parę dni. POLEWA: cukier puder z kakao przesiać przez sitko. Wsypać do garnka i dodać wodę. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika dodać masło i czekoladę mleczną. Wstawić na mały ogień i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Zagotować. Polać polewą piernik, boki również. Smacznego!

Krok 5 - Piernik staropolski z masą orzechową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 12.05.2015 17:32
pycha pierniczek
norweska20 08.02.2014 10:15
coś pysznego
lara 03.02.2014 21:51
imponujący!!!
IZABELA29 30.01.2014 14:48
świetnie ci wyszedł
ben-ka 29.01.2014 09:25
Idealny,taki równiutki,a jaki apetyczny.....
Basia03 28.01.2014 14:51
kusisz aż ślinka cieknie na takie ciacho :)
magduś83 27.01.2014 23:22
Pięknie wygląda, musi być pycha:)
Rogalik 24.01.2014 19:59
pyszny piernik
caralajna 17.01.2014 20:50
wygląda idealnie :)
Agnieszka-87-25 15.01.2014 13:47
wspaniały jest
gusia1000 02.01.2014 21:20
Smaczne ciasto.
Klausia 01.01.2014 18:59
Piękny ten piernik
adelajda 01.01.2014 08:11
chętnie spróbuję :)
Alex_M 30.12.2013 12:33
wygląda wspaniale!
stokrotka 29.12.2013 22:22
ale smakowitości!
mysza75 29.12.2013 13:11
piękny piernik aż miło popatrzeć :-)
teresa18 28.12.2013 11:12
Ale pysznosci
fotoviderek 28.12.2013 09:08
Pyszności :)
olla85 28.12.2013 08:18
Przepięknie wygląda :) Pyszności!
migotka28 27.12.2013 22:29
pięknie wyglada pasiaczek:)
Małgorzata9 27.12.2013 21:07
bardzo go lubię
Beata999 27.12.2013 20:03
Pyszny piernik.
Renata9 27.12.2013 18:42
pyszny piernik
IwonaDD 27.12.2013 18:18
mistrzostwo smaku!
mufinka79 27.12.2013 18:06
Uwielbiam piernik staropolski, u mnie też był na święta, tylko ja robię z powidłami śliwkowymi :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak