Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ruskie pierogi

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
jajko 1
olej 1 łyżeczka
Farsz:
cebula 1
słonina 10 dag
ziemniaki ugotowane 20 dag
sól
pieprz
smażona śmietana do polania
twaróg 30 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ruskie pierogi

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy olej i odrobinę ciepłej wody. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Ciasto powinno być elastyczne i dobrze wyrobione. Podsypujemy odrobiną mąki i wałkujemy na grubość ok 5mm. Kroimy nożem na kwadraty.
Krok 1 - Ruskie pierogi foto
2
Ser i ziemniaki mielimy w maszynce. Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy i smażmy z cebulką. Dodajemy do sera i ziemniaków, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Ruskie pierogi foto
3
Nakładamy porcje farszu na środek kwadratów i bardzo starannie zlepiamy krawędzie pierogów. Zagotowujemy 3/4 garnka wody, solimy i gotujemy porcjami pierogi ok 10 min od wypłynięcia.
Krok 3 - Ruskie pierogi foto
4
Wyciągamy łyżką cedzakową i polewamy smażoną śmietaną lub roztopionym masłem.
Krok 4 - Ruskie pierogi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 27.12.2013 20:54
smażona śmietanka jest pyszna ale można polać usmażonymi pieczarkami na masełku tez smakują świetnie
irenka 27.12.2013 17:24
pyszności,moje ulubione
halina17 27.12.2013 17:08
Dobre pierogi.
IwonaDD 27.12.2013 16:59
pychota!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak