Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa marchwiowo-dyniowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miazszu dyni 500 g
duże marchewki 2
rosolu (miesnego, ja uzylam wieprzowego) 1,5 litra
cebula 1
ząbki czosnku 2
ziemniaki
seler naciowy 1 łodyga

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa marchwiowo-dyniowa

Dynie obrac, umyc i pokroic w kostke. Pozostale warzywa obrac i umyc. Cebule zetrzec na tarce, marchew, ziemniaki i selera pokroic w kosteczke. Zabek przecisnac przezpraske. Na patelni rozgrzewamy tluszcz (kilka lyzek) i wrzucamy dynie, marchew i ziemniaki, podsmazamy na duzym ogniu, a gdy po kilku minutach warzywa zaczna puszczac sok, doprawiamy sola, ok 2 lyzkami cukru, lyzeczka vegety, curry i pieprzem, przykrywamy pokrywka ( lub przerzucamy do garnka z pokrywka) i dusimy ok 30 minut, do momentu, kiedy warzywka zmiekna. Do garnka z bulionem wrzucamy lisc, vegete, sol, pieprz, kosteczki selera, oraz dodajemy odsaczone warzywa z patelni, po zagotowaniu zbieramy \'\'szum\'\' i gotujemy na srednim ogniu przez ok 50 minut (az wszytkie warzywa zmiekna). Podczas gotowania dodajemy ok lyzeczke czerwonej papryki, doprawiamy przyprawami, a na koniec, tuz przed zakonczeniem gotowania wrzucamy czosnek. Po ugotowaniu i doprawieniu do smaku, garnek zdejmujemy z ognia i w razie potrzeby odlewamy nadmiar rosolu - wedle oczekiwanej gestosci, mniej lub wiecej, tyle, aby powierzchnia plynu byla na rowni lub nieco ponizej poziomu warzyw - nastepnie miazdzymy warzywa tluczkiem do ziemniakow lub miksujemy. Mozna zabielic zupe smietana lub jogurtem, ja jednak w porze sezonowej, lubie czuc smak swiezych warzyw.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 13.10.2010 19:01
Takie zupki to ja mogę jeść codziennie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak