Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna szynka domowa wędzona

5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka mięso 2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
pieprz cały kulki 2 łyżeczki
kminek 1 łyżeczka
ziele angielskie 1 łyżeczka
czosnek 1 główka
siatka do szynki 50 cm
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna szynka domowa wędzona

Prosty przepis na domową szynkę , ja się w końcu dorobiłam wędzarni więc jest wędzona ,ale może ją też upiec w piekarniku .
Mięso mam od zaprzyjażnionego gospodarza.Szynkę ok 2 kg myjemy i osuszamy .
Do dużego garnka wlewamy wodę tak by nam potem przykryła całe mieso ok 2L dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia , następnie wszystkie przyprawy i zanurzamy takie solance mięso ,dodajemy obrany czosnek ale całe ząbki ,przykrywamy i odstawiamy na 7 dni do lodówki , ja sobie codziennie sprawdzam czy mięso ładnie pachnie ,bo jesli kupimy ze złego miejsca może nam się zepsuć .Peklo sól daje się 20g na 1kg mięsa .
Po 7 dniach ,szynkę przekładamy do specjalnej siatki i wiążemy .Układamy na drążku z drewna i wędrujemy do wędzarni .

Wędzimy 5h na drewnie owocowym bądż liściastym .

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 18.03.2017 10:00
Taką, to bym zjadła.
Anna133 27.12.2013 19:15
oj tak domowa bije sklepowe na głowę ;)
ao_12 26.12.2013 17:40
przepyszna szyneczka, nie ma jak domowej roboty :)
eMMe 26.12.2013 17:21
Taka szynka jest najlepsza:)
Monia 26.12.2013 13:30
Uwielbiam taką szynkę... :D
joanna__s 26.12.2013 13:28
W te święta też jest u nas na stole.
migotka28 26.12.2013 11:40
pyszna szyneczka,smaczna i zdrowa bardzo lubie taką
Anna133 26.12.2013 11:36
Zgadzam się z wami ,a wędzarnię mam z beczki zrobioną , długie palenisko na 1.5m i pięknie się wędzi ;) ale z piekarnika też lepsza niż sklepowa .
Mira85 26.12.2013 11:27
świetny przepis
Edith85 26.12.2013 11:07
No właśnie, płacimy kosmiczne sumy za coś co nie powinno się nazywać szynką. Ja praktycznie nie kupuję wędlin, wolę robić różne pasty albo upiec mięso, ale z mięsem też różnie bywa bo szpikują jakimś dziadostwem. Najlepiej mieć właśnie zaprzyjaźnionego gospodarza ale takich też coraz mniej :(
pawel123 26.12.2013 10:56
ale smakoełyki
olla85 26.12.2013 10:54
Taka domowa szynka to jest szynka, wiadomo co jemy, ma smak i zapach. Bo w sklepach co raz gorsze wędliny się spotyka. Nawet te z wyższej półki nie zawsze spełniają oczekiwania.
krystyna330 26.12.2013 10:54
musi rewelacyjnie smakowac
Megg 26.12.2013 10:48
przepyszna taka domowa szyneczka
Renata9 26.12.2013 10:05
pyszna szyneczka, w dodatku jeszcze domowa
Katarzyna59 26.12.2013 10:00
bardzo dobra
Janina 26.12.2013 09:43
Pyszne swojskie wyroby;)
agnieszka214 26.12.2013 09:35
mysle ze domowe zawsze przetwory sa dłuzej swież pycha
Anna133 26.12.2013 09:29
Już chyba nigdy nie kupię w sklepie :D robiliśmy też boczki , pod garle,polędwiczki ,polecam .
iwi 26.12.2013 09:25
Super szyneczka
kriko 26.12.2013 09:17
domowa szyneczka .Pycha
Wiesława1 26.12.2013 09:14
pyszne mięsko
Anna133 26.12.2013 09:12
Z 2kg mięsa uzyskałam 1,70 domowej szynki , przekrojona po 7 dniach od wędzenia i leżenia w lodówce ,smakuje jak świeża ,nic się nie psuje ,nie wiem dlaczego nie ma takiej szynki w sklepie?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak