Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort marcepanowy z mango.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marcepan 14 dag
jajko 6 szt
cukier 23 dag
kakao 7 dag
MASA ŚMIETANOWA Z MANGO
mango zmiksowane 20 dag
cukier puder 10 dag
śmietana kremowa 30% lub 36% 500 ml
cukier 6 dag
Cynamon cały Prymat 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
Żelatyna wieprzowa Prymat
żurawina
limonka 1 sok
wanilia 1 laska
grzane wino 250 ml
brązowy rum 25 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tort marcepanowy z mango.

Kroki postępowania

1
Oryginalne połączenie mango, marcepanu, wina i żurawiny oczaruje nie tylko smakoszy egzotycznych słodkości.
Krok 1 - Tort marcepanowy z mango. foto
2
Marcepan zmiksować z żółtkami na pulchną masę.
Krok 2 - Tort marcepanowy z mango. foto
3
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę
Krok 3 - Tort marcepanowy z mango. foto
4
Dodawać do masy marcepanowej na przemian z kakao, ucierając.
Krok 4 - Tort marcepanowy z mango. foto
5
Ciasto podzielić na trzy części i upiec 3 placki, każdy na osobnym pergaminie, średnica 26cm. Piec 15 min w temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier.
Krok 5 - Tort marcepanowy z mango. foto
6
Masa.

Miąższ z mango zmiksować i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i ziarenkami wanilii.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z 2 łyżkami musu z mango, a następnie z resztą musu i rumem. Połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając.
Krok 6 - Tort marcepanowy z mango. foto
7
Placki marcepanowe przełożyć masą z mango. Chłodzić w lodówce.
Krok 7 - Tort marcepanowy z mango. foto
8
Polewa z wina i żurawiny.

Wino zagotować z cukrem, wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić.
Krok 8 - Tort marcepanowy z mango. foto
9
Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia.
Krok 9 - Tort marcepanowy z mango. foto
10
Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną tacę w nieregularne figury i po stężeniu zwijałem łopatką i okleiłem bok tortu.
Każde ciasto ładnie ozdobione i pachnące korzennymi przyprawami na pewno podkreśli radosny nastrój tych wyjątkowych świąt.
Krok 10 - Tort marcepanowy z mango. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 29.12.2013 15:30
Ależ ciekawe ciasto.
Maria 70 27.12.2013 17:56
Bardzo oryginalny smakowo i piękny.
wyattearp 25.12.2013 21:08
do kawki - poproszę :)
fotoviderek 24.12.2013 15:49
Torcik pierwsza klasa :)
Monia 24.12.2013 10:43
Oryginalny tort :)
Ania84 23.12.2013 22:38
mango i marcepan super :)
Małgorzata9 23.12.2013 22:35
wspaniały torcik
joanna30 23.12.2013 22:17
Tort musi byc pyszny :)
Beata999 23.12.2013 21:44
Tort bardzo atrakcyjny.
eMMe 23.12.2013 19:08
Śliczny torcik i na pewno niebiańsko smakuje:)
Rysia 23.12.2013 18:08
Rzeczywiście ,tort wspaniały.Mango,żurawiny i wino korzenne,pycha!
Romanowka 23.12.2013 18:06
Obłędne ciasto, tyle smaków, aromatów i pięknie udekorowane!
gosia561 23.12.2013 18:01
coś wspaniałego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak