Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w galarecie klarowanej

5.0
(25)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nie wszyscy lubią karpia, ale w polskiej tradycji był, jest i jeszcze długo będzie. W mojej rodzinie część lubi karpia właśnie w galarecie i to właśnie dla nich ten przepis. Zobacz, jak przyrządzić karpia w klarowanej galarecie!

Składniki:

Wywar:

woda 1500 mililitrów
włoszczyzna 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk

Galareta:

wywar rybny 750 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
ocet 1 łyżka
białko 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
karp cały 1,5 kilograma

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w galarecie klarowanej

Z tego przepisu dowiesz się, jak przygotować karpia w klarowanej galarecie. Jak zrobić, żeby galareta była przejrzysta i kawałki ryby widoczne? Trzeba sklarować wywar gotując go z białkami i octem. Karp w galarecie to tradycyjna potrawa na polskim sole. Smaczna, jeśli wywar jest przygotowany z dostatecznej ilości warzyw i przypraw.

Przygotować filety. Każdy porcjować w poprzek na kawałki 3-4 cm. Z głowy karpia, pozbawionej oczu i skrzeli  ugotować wywar, z dodatkiem włoszczyzny, pod koniec posolić.

Do ciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcję ryby i gotować na małym ogniu przynajmniej 20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku.

Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przebrane porcje karpia.
Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną, a ja lubię z sosem tatarskim.

Przypominam klarowanie galarety do ryb:

Teoretycznie nie trzeba dodawać żelatyny. Głowa karpia, szkielet ma wystarczającą kleistość do ścięcia i wytworzenia swojej galarety. Uważam jednak, że dodanie 1 łyżeczki żelatyny w smaku karpiowi nie zaszkodzi, a mamy pewność, że na stole rybka nam nie odpłynie.

Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów.

Teraz klarowanie wywaru:

Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu i 2 lekko roztrzepane białka. Wywar podgrzewać aż do zagotowania, cały czas mieszając energicznie trzepaczką (rózgą). Na powierzchni utworzy się biała gruba piana. Sito wyłożyć gazą, dobra jest pielucha z tetry i całość przecedzić. Trochę to trwa. Otrzymamy klarowny wywar.

Znam smakoszy, którzy uwielbiają galaretę bez klarowania. Nie widać ryby, ale galareta jest bardzo smaczna, ryba też!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.12.2015 21:29
zjadłabym :)
halina17 25.12.2013 00:03
Ładna dekoracja.
Beata999 23.12.2013 21:51
Elegancka propozycja.
Rysia 23.12.2013 17:25
Pięknie podany.
Gabi44 23.12.2013 13:21
Ładna prezentacja i na pewno smaczny.Ja lubię karpia.
patryska76 23.12.2013 08:25
Nie da się ukryć, ze wygląda przepięknie! ;-)
w mojej kuchni 23.12.2013 03:35
takie jedzenie bardzo lubię..
Marta1986 22.12.2013 23:36
pycha mniam
Ola1984 22.12.2013 22:52
Bardzo fajna propozycja podania :)
Adamorek 22.12.2013 22:50
pięknie przyrządzony
Ania84 22.12.2013 22:23
ja też nie przepadam ale tego bym skosztowała
Barbara777 22.12.2013 22:20
piękny ten karp
Katarzyna40 22.12.2013 22:16
wygląda wprost cudnie !!! jak z bajki :) mistrzostwo;) gratulacje zdolności nie tylko kulinarnych ale i artystycznych !
norweska20 22.12.2013 22:13
klasyka świat uwielbiam
Pyszota 22.12.2013 21:52
ślicznie podany
Romanowka 22.12.2013 20:47
Bardzo ładnie i apetycznie wygląda ten karp
Renata9 22.12.2013 20:26
przepyszny ten karp
adelajda 22.12.2013 20:18
Karpia nie lubię ale Twój wygląda super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak