Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dorsz 0,5 kg polędwiczka
ziemniaki 2 małe
granat 0,5 szt
dynia 150 g miąższu
śmietana kremówka 2 łyżki
natka pietruszki 2 gałązki
masło 1 cienki plasterek
oliwa 1 łyżka
konfitura 1 malinowa
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem

Kroki postępowania

1
Polędwiczkę dorsza przekroić na dwie części.

SPOSÓB NA WYCIĄGNIĘCIE PESTEK (miąższu) GRANATA:
Przetnij granat na pół. Nalej do miski wodę, wsadź połówkę granatu pod wodę i wyciągnij pestki za pomocą łyżeczki. W ten sposób soki nie będą pryskały, a białe błonki wypłyną na wierzch, na dnie zostaną czyste pesteczki.
Krok 1 - Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem foto
2
Ułożyć dorsza na blaszce, delikatnie polać oliwą konopną, posolić, popieprzyć czarnym pieprzem, poukładać listki natki pietruszki.

Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Ułożyć na wierzchu dorsza.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 min.
Krok 2 - Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem foto
3
Kawałki dyni podsmażyć w garnuszku na maśle, zmiksować blenderem na gładką masę, dodać śmietanę kremówkę i konfiturę mandarynkową lub pomarańczową (moja z przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/271146/konfitura-mandarynkowa-z-limonkami.html ). Następnie doprawić białym pieprzem i solą. Lekko podgrzać.

Całość podawać z pestkami granatu i listkami natki pietruszki.
Krok 3 - Dorsz z chipsem z ziemniaka w sosie dyniowym z granatem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 29.12.2013 21:08
fajna nazwa i super przepis
Mysiunia 22.12.2013 18:49
ciekawe danie :)
Poison1988 22.12.2013 12:08
podany po królewsku - super! :)
Romanowka 22.12.2013 10:37
Wygląda fantastycznie i na pewno równie fantastycznie smakuje!
ao_12 22.12.2013 10:12
świetnie si prezentuje i pewnie jest pyszny:)
Edith85 22.12.2013 09:09
Oj, chętnie bym zjadła taką rybkę...
Maria 70 21.12.2013 22:03
Ciekawy przepis.
Konczi 21.12.2013 20:17
super !!! dla mnie extra
teresa18 21.12.2013 20:04
Świetne danie
Ela_K 21.12.2013 18:31
wygląda znakomicie
patryska76 21.12.2013 18:23
Ciekawy pomysł ;-)
Monika-twin 21.12.2013 17:38
fajny przepis
Jusiaa 21.12.2013 17:22
świetny przepis:)
IwonaDD 21.12.2013 17:17
niebo w gębie!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak