Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzyby suszone .*. - Krok po kroku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapelusze suszonych prawdziwkó 16 kapeluszy
mleko 3 szklanki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby suszone .*. - Krok po kroku

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Grzyby suszone .*. - Krok po kroku foto
2
Grzyby dokładnie umyć, zalać posolonym mlekiem i pozostawić na 6-8 godz. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko posoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce, przycisnąć drugą deseczką.
Krok 2 - Grzyby suszone .*. - Krok po kroku foto
3
Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą. Grzyby obtaczać w mące a następnie w jajku i bułce.
Krok 3 - Grzyby suszone .*. - Krok po kroku foto
4
Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Krok 4 - Grzyby suszone .*. - Krok po kroku foto
5
Podawać gorące przybrane natką pietruszki.
Krok 5 - Grzyby suszone .*. - Krok po kroku foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 15.12.2014 14:04
nigdy tak jeszcze nie robiłam, w tym roku spróbuje skorzystać z tej podpowiedzi
ben-ka 10.12.2014 08:46
Robię te grzyby na każdą Wigilię z tym,że zawsze suszę całe kapelusze, chyba Doradcy zrobię z nich prezent,zamiast tych pociętych kawałeczków:)
danusia19671 10.01.2014 10:40
Smakowite i ładnie wygląda
paulina2157 20.12.2013 20:26
bardzo ciekawe, i takie inne
SmacznaPyza 20.12.2013 16:48
takie kawałeczki smażone ? ciekawe...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak