Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku

Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp

    1 szt
  • marchewka

    3 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    20 dag
  • cebula

    4 szt
  • ziele angielskie

    5 ziaren
  • natka pietruszki

  • sos

  • masło

    1,5 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1,5 łyżeczki
  • wywar z ryby

    1,5 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • rodzynki

    1 łyżka
  • migdały

    1 łyżka
  • sól

  • imbir mielony

    1/2 łyżeczki
  • liść laurowy

    2 szt
  • pieprz czarny ziarnisty

    10 ziaren
  • przyprawa do potraw

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku
Karpia oskrobać i umyć. Odciąć ogon, głowę i płetwy. Usunąć oczy i skrzela. Rybę pokroić na dzwonka. Warzywa oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Wlać 2 l wrzątku, dodać głowę, skrzela i ogon, obrane i pokrojone cebule oraz przyprawy. Gotować 20 min, dodać imbir i dzwonka karpia. Gotować 40 min na bardzo małym ogniu.
Krok 3 - Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku
Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z ryby, wymieszać i zagotować.
Krok 4 - Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku
Na suchej patelni zrumienić cukier, rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do sosu. Sos ponownie zagotować, dodać umyte rodzynki i obrane ze skórki migdały. Sos doprawić solą i sokiem z cytryny.
Krok 5 - Karp w szarym sosie .*. - Krok po kroku
Rybę wyjąć ostrożnie z wywaru łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku i polać obficie szarym sosem. Przecedzony wywar można podać jako czystą zupę rybną.

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Adamorek

18.02.2014 17:25
wspaniałą ryba

krokus

02.02.2014 23:00
Super przepis

cukiereczek

20.12.2013 15:35
rewelacja :)

IwonaDD

20.12.2013 14:24
przepis rewelacja!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat