Przepis i sposób przygotowania na: Chatka z piernika :)
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 - 6 mm i przy pomocy przygotowanych szablonów wykrawać elementy domku. Ja utrudniłam sobie trochę pracę, ponieważ nie rozwałkowywałam ciasta tylko robiłam z niego wałeczki, które układałam ściśle obok siebie, i dopiero z tak zrobionych "placków" wycinałam elementy domku. Robiłam to bezpośrednio na blasze, na której planowałam piec, aby nie uległy ewentualnemu zniszczeniu przy późniejszym przenoszeniu.
Gotowe elementy piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 190° - 200°C. Zdjąć z blachy dopiero gdy stwardnieją.
Krawędzie, które będą sklejane, zetrzeć na tarce. Można również w ten sposób zlikwidować wszelkie nierówności ścian.
Lukier: 2 - 3 białka, około 2 szklanki cukru pudru.
Ja do lukru zużyłam 3 białka, ale nie jestem w stanie powiedzieć ile dokładnie cukru pudru, gdyż domek robiłam "na raty", konkretnie przez 3 dni, każdego dnia doklejając kolejne elementy. W każdym razie lukier musi być bardzo gęsty.
Wymiary mojego domku ( a dokładnie szablonów z kartonu ):
dach - 12x20 cm
ściana szczytowa i ściana z drzwiami - 12x17 cm
komin - 6x3 cm