Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladka z pstrąga z ogórkiem kiszonym, panierowana w płatkach orkiszowych i świeżej bazylii

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg świeży 1 sztuka
płatki orkiszowe 4 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
ogórek kiszony 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
bazylia świeża 7 listków
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Roladka z pstrąga z ogórkiem kiszonym, panierowana w płatkach orkiszowych i świeżej bazylii

Pstrąga myjemy i oczyszczamy z łusek. Odcinamy głowę, ogon i płetwy. Ponownie myjemy, a następnie filetujemy. Usuwamy zarówno cały kręgosłup jak i mniejsze ości, robimy to za pomocą cienkiego noża, pomagając sobie w razie potrzeby pęsetą.

Na przygotowanego pstrąga kładziemy średniej wielkości ogórka kiszonego. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, pieprzem i solą. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek i zostawiamy na 15 minut w lodówce.

W międzyczasie jajko roztrzepujemy i przygotowujemy panierkę. Mieszamy mąkę, bułkę tartą, płatki orkiszowe i posiekaną świeżą bazylię.

Następnie całość zwijamy bardzo ściśle, tak by podczas smażenia roladka nie rozleciała się. Maczamy w jajku, a następnie panierujemy, starając się panierkę wręcz wcisnąć w roladkę. Czynność powtarzamy łącznie 3 razy. Rozpoczynając od jajka, kończąc na panierce. Panierka ma być głównym i jedynym spoiwem roladki, dlatego warto wykonać ją solidnie.

Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym aż do zarumienia z obu stron. Smażenie powinno odbywać się na małym ogniu przez około 25 minut, tak by zwinięta ryba dobrze się upiekła.

Ogórek kiszony stanowi doskonałe połączenie z mdłą rybą.
Polecam ten zarówno bardzo smaczny, jak i oryginalny pomysł na obiad, bądź kolację wigilijną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 19.12.2013 18:38
smaczna rybka!
adelajda 19.12.2013 16:45
wygląda pysznie :)
2milutka 19.12.2013 16:02
musi wybornie smakowac;)
jasiek 19.12.2013 15:50
no coś wyśmienitego
Ankha 19.12.2013 15:10
Urzekające zdjęcie, kolorki jak żyleta :)
Olga_SK 19.12.2013 13:11
Smakowita rybka :D
Romanowka 19.12.2013 12:39
Apetycznie wygląda!
Monia 19.12.2013 11:57
Wygląda bardzo ciekawie :)
Konczi 19.12.2013 11:43
wygląda super
V_kuchareczka 19.12.2013 11:43
to musi być pyszne
norweska20 19.12.2013 11:40
pyszna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak