Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony pstrąg w cieście

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pstrąg patroszony 500 g
ciasto francuskie 1 opakowanie
cytryna
cebulka
przyprawa uniwersalna
rozmaryn 1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony pstrąg w cieście

Sprawionego pstrąga myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Obsypujemy przyprawą rybę zarówno z zewnątrz jak i od środka. Z cytryny skrajamy plasterek a z połowy wyciskamy sok i skrapiamy rybę. Do środka wkładamy gałązkę rozmarynu i plasterek cytryny. Cebulę obieramy i siekamy w plastry. Obkładamy nimi rybę. Odczekujemy 30 minut i zdejmujemy cebulę.

Układamy rybę na prostokątnym kawałku ciasta. Nakładamy drugą warstwę i odcinamy nadmiar ciasta. Zlepiamy brzegi dookoła ryby. Małą łyżeczką robimy ślady łusek a nożem odkrajamy ogon, płetwy i nacinamy. Formujemy oko z ciasta.
Wstawiamy rybę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 200 stopni pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 170 i pieczemy aż ciasto ładnie się zrumieni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 26.01.2015 22:24
po prostu cudo !
Katarzyna/kate1980 20.02.2014 20:42
nigdy nie robiłam muszę wypróbować przepis
norweska20 19.12.2013 11:57
super pomysł
Niki22 19.12.2013 10:37
pięknie wygląda :)
Christopher 19.12.2013 09:17
Pięknie ukształtowany.
babajaga1969 19.12.2013 00:10
pięknie podany pstrąg
Róża1 19.12.2013 00:07
podziwiam pomysł!!!!
gosia47-47 18.12.2013 23:35
już się nie mogę doczekać kiedy będzie u mnie :)
treonina 18.12.2013 23:29
bardzo fajna propozycja!
Noruas 18.12.2013 23:29
mniam! super podana rybka!
Barbara777 18.12.2013 22:58
smaczna ryba
Adamorek 18.12.2013 21:48
muszę wypróbować w takim cieście
smerfna_chatka 18.12.2013 21:29
rewelacja mniam
Pyszota 18.12.2013 21:27
pięknie podany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak