Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki serca

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
cukier
miód

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki serca

Kroki postępowania

1
3 szklanki mąki,
1/2 masła,
15 łyżek cukru,
3/4 szklanki miodu,
1/2 opakowania przyprawy do pierniczków,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
lukier dekoracyjny,
czerwony barwnik spożywczy.
Krok 1 - Pierniczki serca foto
2
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niej miód i przyprawę do pierniczków. Wszystko podgrzewamy. W dużej misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i jajko oraz przestudzony miód. Wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy w woreczek i na 30 minut umieszczamy w zamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki w kształcie serc.
Krok 2 - Pierniczki serca foto
3
Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Biały lukier mieszamy z czerwonym barwnikiem. Malujemy pierniczki czerwonym lukrem i posypujemy jeszcze mokre cukrem perlistym, lekko dociskając ręką.
Krok 3 - Pierniczki serca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 20.12.2013 08:14
polecam wszystkim
Małgorzata9 18.12.2013 21:19
fajny kolorek
Poison1988 18.12.2013 19:26
przepiękne :)
Ania84 18.12.2013 10:35
słodziutkie pierniczki
Olga_SK 18.12.2013 10:19
Ładnie wyglądają :)
Ela_K 18.12.2013 09:25
śliczne pierniczki
patryska76 18.12.2013 09:14
Wyglądają przesłodko te pierniczki ;-)
Paolcia 18.12.2013 08:50
smacznie wygląda :)
Megg 18.12.2013 08:29
super pierniczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak