Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z pianką truskawkową.

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 4 szt
mąka tortowa 4 łyżki
mąka ziemniaczana 4 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
szczypta soli
truskawki 40 dag
galaretka truskawkowa 1 szt
śmietana kremowa 30% lub 36% 250 ml
Pianka: truskawkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z pianką truskawkową.

Kroki postępowania

1
Białka ubić z cukrem na pianę. Dodać ubite żółtka i przesiane mąki.Wymieszać delikatnie.
Ciasto wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180 stopni około 7 min.
Krok 1 - Rolada z pianką truskawkową. foto
2
Teraz uwaga!
Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę papierem do góry
Papier zdjąć i zrolować ciasto razem ze ściereczką.
Krok 2 - Rolada z pianką truskawkową. foto
3
Kiedy ciasto ostygnie roladę rozwinąć, posmarować przygotowanym nadzieniem i ponownie zrolować. Oczywiście ściereczkę pozostawić na zewnątrz.
.
Nadzienie może być dowolne; ulubiony krem tortowy, bita śmietana z owocami lub bez czy galaretka owocowa.

Pianka truskawkowa.

30-40dag truskawek, mogą być mrożone, zmiksować.
Dodać galaretkę truskawkową rozpuszczoną w szklance wody.
Ubić 250ml śmietanki kremowej i wymieszać(można mikserem) z masą truskawkową.Gdy trochę stężeje posmarować biszkopt i zrolować.
Krok 3 - Rolada z pianką truskawkową. foto
4
Roladę można posypać cukrem pudrem, posmarować kremem lub jakąś polewą.
Ozdobić wg fantazji.
Krok 4 - Rolada z pianką truskawkową. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 08.02.2014 22:43
ale u pana smacznie i kolorowo :) super przepisy, wszystkie ciekawe ;)
Bernadeta1 15.01.2014 00:29
pysznie wygląda
pierniczkowo 19.12.2013 10:42
od jakiegoś czasu zamierzam zrobić roladę, na pewno skorzystam z twojego przepisu :)
magdziorka6 18.12.2013 11:53
apetycznie wygląda
eMMe 18.12.2013 10:51
Wygląda świetnie:)
Maria 70 18.12.2013 00:40
Super rolada,kolorki frapujące.
Małgorzata9 17.12.2013 23:16
super kolorki
Rysia 17.12.2013 19:25
Ale pociągająca.
malaczarna23 17.12.2013 19:16
pyszna rolada:) no nie ma to jak swojskie jaja:)
patryska76 17.12.2013 18:57
Myślałam, że ciasto było z dodatkiem kurkumy ;-) Piękna, kolorowa rolada ;-)
Niki22 17.12.2013 18:36
jaka kolorowa :)
Christopher 17.12.2013 18:21
Jusiaa,sprawa zadziwiła mnie samego jak upiekłem.Ale sprawa jest prosta,wszystkiemu są winne kury mojej sąsiadki.Po prostu znosiły takie jajka.Kiedyś poczęstowała mnie ciastem,było tez takie żółte i zapytałem czy dodaje barwnika.Prawie się obraziła.I zagadka wyjaśniona.
mikrusiak 17.12.2013 18:14
wygląda smakowicie...:P
kokoszka
kokoszka 17.12.2013 18:05
super to wygląda
iwi 17.12.2013 17:53
Fajna roladka
Jusiaa 17.12.2013 17:51
Co za pyszności:) Ciasto ci wyszło takie żółte czy to efekt kliszy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak