Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki czosnkowo-ziołowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 350 ml
oliwa 2 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
czosnek 1 główka
mąka 45 dag
szczypiorek 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 25 g
suszona cebulka do posypania
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki czosnkowo-ziołowe

Kroki postępowania

1
Ząbki czosnku gotujemy w mleku około 15 minut, następnie przecieramy przez sitko lub miksujemy. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki - zaczynając od składników mokrych. Można także przygotować zaczyn z drożdży i cukru. Następnie połączyć zaczyn z mąką oraz pozostałymi składnikami.
Ja zamiast suszonego oregano dodałam świeże. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułeczki czosnkowo-ziołowe foto
2
Ciasto dzielimy na około 12 części i formujemy z niego bułeczki. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
Krok 2 - Bułeczki czosnkowo-ziołowe foto
3
Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy suszoną cebulką.
Krok 3 - Bułeczki czosnkowo-ziołowe foto
4
Bułeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Krok 4 - Bułeczki czosnkowo-ziołowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tessinka 18.12.2013 22:34
lubię takie bułeczki
olla85 17.12.2013 11:29
Nie jadłam jeszcze takich ale na pewno są pyszne. I bardzo aromatyczne :) W końcu jest w nich czosnek. A czosnek wzbogaca smak praktycznie każdej potrawy :)
Niki22 17.12.2013 11:27
z czosnkiem mniam :)
Olga_SK 17.12.2013 10:21
Muszą być bardzo aromatyczne :)
Barbara777 17.12.2013 09:59
dobre są takie bułeczki
iwi 17.12.2013 09:53
Pyszne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak