Zapiekanka z wątróbką drobiowa

Zapiekanka z wątróbką drobiowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masła

    250 g
  • wątróbki drobiowej

    1 kg
  • cebule

    3
  • sredniej wielkości jaj

    6
  • puszki pokrojonych pomidorów w zalewie (2 x 400g),

    2
  • łyżki koncentratu pomidorowego

    3-4 lyzki
  • maki (dodaje pszenno-żytnią),

    2 i 2/3 szklanki
  • szklanki wody

    2 szklanki
  • garści startego, żółtego sera

    2
  • bulka tarta (ok. 3-4 plaskie lyzki aby posypac ser + porcja na posypanie formy),

  • ząbki czosnku

    3
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę moczymy w wodzie, kilkakrotnie ja zminiajac. Na koniec odsaczamy, ocieramy recznikiem papierowym i kroimy na mniej wiecej rowne czesci. Na patelnie kładziemy pól kostki masla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia tluszczu, gdy to nastapi, wrzucamy pokrojona w kostke cebule i czosnek, które posypujemy lyzka cukru, mieszamy, zaraz po tym wrzucamy pokrojona wątróbkę i podsmazamy przez ok. 3 min na dosc duzym ogniu, często mieszając. Dodajemy szklanke maki, mieszamy do polaczenia składników i zdejmujemy z ognia. W następstwie wrzucamy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawy: sol, pierz, papryke, oregano, bazylie, natke pietruszki, probujemy do smaku i ewentualnie doprawiamy. Ponownie zagotowujemy mieszajac i zdejmujemy całkowicie z ognia. Masa watróbkowa musi mieć wyrazisty, lekko slony smak. Dwie szklanki wody zagotowujemy w garnuszku i dodajemy pól kostki masla. Gdy maslo się roztopi dodajemy pozostala make, sol (ok. 1,5 lyzeczki), dokladnie mieszamy do gładkiego polaczenia składników. Odstawiamy do ochłodzenia. Po ostudzeniu dodajemy kolejno po 1 jajku, dokladnie mieszając. Przygotowujemy duze naczynie do pieczenia, które smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Na dno wlewamy ciasto (najlepiej przestudzone), na które kładziemy mase watróbkowa. Na wierzch kładziemy rownimiernie warstwe starkowanego, żółtego sera, która posypujemy tarta bulka. Całość pieczemy ok. 40-50 min w 200 stopniach (ja pieke 50min), choc radze kontrolowac, bo każdy piekarnik jest inny. Po upieczeniu trzeba troche odczekac, by danie przestyglo i dac czas ciastu by mocniej zgęstniało. Pomysl na danie pochodzi stad: http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=5515. Nie radze dodawac boczku, bo danie jest na prawde bardzo sycące i potrzebuje troche czasu na trawienie ;). Goraco polecam, jest przepyszne, ale tez sycace. Przyrządzałam je dwukrotnie

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

maciek7

25.05.2012 20:29
super

eeee

07.05.2012 10:19
Dzieki za przepis zrobiłam w sobote dla znajomych byli zachwyceni

Ela15

27.01.2012 12:24
fajny pomys?

caroline1983

02.01.2012 20:31
Oryginalny pomysł na watróbkę :)

barbara11561

18.12.2011 22:04
super

beatkaa153

17.09.2011 19:10
pyszna

annagebalska

12.06.2011 08:35
mniam

SmacznaPyza

09.04.2011 19:46
zapowiada się cudownie!

ewelina/bunia

23.10.2010 20:46
świetna sprawa

ZEWA

06.10.2010 20:02
takiej zapiekanki jeszcze nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat