Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko na drugie zalanie 3 szklanki
sól
pieprz
śmietana 18 proc 2 łyżki
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
ziemniaki
mleko do gotowania ziemniaków
ząbek czosnku
matijasy 600 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym

Kroki postępowania

1
Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki, przekładamy do cebuli.
Krok 1 - Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym foto
2
Zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie. Zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę śledziową chłodzimy.
Krok 2 - Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym foto
3
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie i mleku w proporcjach 1:1 (dodajemy ząbek czosnku w łupince, solimy). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i polewamy wigilijnym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z zupą śledziową.
Krok 3 - Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym foto
4
. Klasyczne danie wigilijne gotowe. Smacznego!
Krok 4 - Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 18.12.2013 11:44
Dzięki za wyjaśnienie :)
Ewa 17.12.2013 11:11
Nie, to znaczy, że wstawiam jeszcze do lodówki :) żeby była chłodna.
Olga_SK 17.12.2013 10:30
Dla mnie taka zupa to nowość, ale chętnie bym spróbowała :)
Mniam 17.12.2013 09:45
Szczerze powiedziawszy to nie jadłam jeszcze zupy ze śledzi. Napisałaś, że zupę chłodzimy. To znaczy, że zagotowujesz po zaprawieniu śmietaną i dodaniu przypraw?
norweska20 16.12.2013 17:47
takiej jeszcze nie jadłam
Katarzyna54 16.12.2013 17:13
ciekawa zupa, do wypróbowania
Christopher 16.12.2013 16:42
Podobną,ale skromniejszą zupę ze śledzi jemy we Wielki Piątek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak