Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb orkiszowy z kaszą jęczmienną

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jęczmienna 1 woreczek
zakwas orkiszowy 400 g
mąka orkiszowa 300g pełnoziarnista
mąka pszenna 350g typ 650
siemię lniane 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb orkiszowy z kaszą jęczmienną

Kroki postępowania

1
Rano ugotować kaszę (może być z dnia poprzedniego) wg przepisu na opakowaniu (użyłam jęczmiennej wiejskiej). Ostudzić.
Krok 1 - Chleb orkiszowy z kaszą jęczmienną foto
2
Do pojemnika od maszyny do chleba wrzucić obie mąki, siemię, sól, wlać wodę, dodać zakwas (użyłam dość młodego, dlatego aż tyle). Włączyć program wyrabiania ciasta. Po kilku minutach dodać kaszę, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia (około 2-3 godziny – postawiłam niedaleko kaloryfera).
Krok 2 - Chleb orkiszowy z kaszą jęczmienną foto
3
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do dużej keksówki, wygładzić mokrą dłonią i przykryć ściereczką. Odstawić na drugie wyrastanie (znów około 2-3 godzin).
Krok 3 - Chleb orkiszowy z kaszą jęczmienną foto
4
Gdy wyrośnie (widać na zdjęciu, że sporo urósł) wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 15 minut. Po czym zmniejszyć do 190 i piec jeszcze 45 minut. Wyjąc i sprawdzić czy popukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Krok 4 - Chleb orkiszowy z kaszą jęczmienną foto
5
Chleb odstawić na kratkę przynajmniej na 12-godzinne studzenie i odpoczywanie. Następnie pokroić na kromki
Krok 5 - Chleb orkiszowy z kaszą jęczmienną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.01.2014 18:00
robiłam z kaszą, to pyszne urozmaicenie, :)
adelajda 30.12.2013 18:00
pyszny chlebek :)
gosia56 19.12.2013 10:31
pyszny chlebek
Alex_M 18.12.2013 14:32
nie wiem :D zakwasowiec (bez kaszy) leżał kiedyś w ilości 2 kromek dokładnie tydzień. schował się za świeży chleb ;) i po tygodniu dalej dało się go zjeść, bo to mają do siebie zakwasowce, że nie czerstwieją tak jak drożdżowe. ten z kaszą znikł po 3 dniach. następnym razem schowam 2 kromki specjalnie aby porównać świeżość ;) hihi
Klausia 18.12.2013 14:15
czy ten chleb jest dłużej świeży przez dodatek kaszy? :D
Alex_M 17.12.2013 11:43
kasza nie wpływa znacząco na smak. bardziej na konsystencję i wilgotność :) chleb, jak każdy zakwasowiec, jest pyszny ;)
Anna169Hosz 17.12.2013 11:34
Ale nietypowy, ciekawe jak smakuje taki chlebuś?
Alex_M 17.12.2013 09:57
dziękuję Wam za miłe słowa :):):)
fotoviderek 17.12.2013 09:55
Kolejne pyszne pieczywo u Ciebie Alex. Jak zawsze pycha :)
Mniam 17.12.2013 09:47
Fajny! Chcę taki!
anemon 16.12.2013 20:14
Pięknie Ci wyrósł ten chleb, widać rękę profesjonalistki.
Łucja 16.12.2013 17:20
pyszny chleb :)
mysza75 16.12.2013 16:32
jaki zdrowy chlebek z kaszą jeszcze nie jadłam. Pysznie wygląda :-)
Konczi 16.12.2013 15:23
smaczny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak