Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 sztuki
sól szczypta
twaróg 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

ciasto na pierogi: Przesiewamy mąkę, dodajemy szklankę wrzątku, sól (szczypta) i olej. Mieszamy łyżką i czekamy aż przestygnie. Wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy ciasto energicznie zagniatając cały czas podsypując mąką do uzyskania zwartej konsystencji. Skąłdniki: sól, 1/2 mąki, 3 łyżki oleju, szklanka wrzątku

Farsz:

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zagniatamy bardzo dokładnie. Łączymy z twarogiem, najlepiej jak ziemniaki są jeszcze ciepłe. Zagniatamy razem.
Cebulkę kroimy bardzo drobno i przysmażamy delikatnie na patelni.
łączymy z ziemniakami i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pierogi ruskie doskonale smakują posypane skwarkami i szczypiorkiem i delikatnie oblane tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bercik1 17.10.2011 23:34
wspaniale się prezentują.
PaniMISIOWA 07.09.2011 09:24
głos za apetyczne pierogi
szajba2 19.05.2011 17:07
ruskie najlepsze
IlonaAlbertos 07.01.2011 10:46
Takie pierożki to idealny obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak