Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki na maślance

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 450 g
drożdże świeże 20 g
olej z pestek winogron 2 łyżki
maślanka 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
woda letnia 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki na maślance

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia zaczynu.
Krok 1 - Bagietki na maślance foto
2
Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól, a do nich dodajemy olej, maślankę i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Bagietki na maślance foto
3
Gdy zaczyn trochę wyrośnie dodajemy go do naszej masy i wyrabiamy ciasto za pomocą łyżki, robiąc to rozciągliwymi ruchami.
Krok 3 - Bagietki na maślance foto
4
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Krok 4 - Bagietki na maślance foto
5
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Na blacie sowicie osypanym mąką, zagniatamy delikatnie ciasto posypując je mąką.
Krok 5 - Bagietki na maślance foto
6
Formujemy dwa nieco spłaszczone wałki, o długości takiej, by zmieściły się na blachę. Tak przygotowane bagietki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i tępą stroną noża robimy delikatne wgniecenia. Zostawiamy jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6 - Bagietki na maślance foto
7
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 33 minuty. Upieczone bagietki, po wystudzeniu są od razu gotowe do spożycia.

Tak upieczone bagietki mogą posłużyć nam jako znakomite pieczywo, bądź samodzielna przekąska.
Krok 7 - Bagietki na maślance foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 16.12.2013 16:17
bardzo lubię pieczywo domowe :)
Kuchenka 16.12.2013 13:27
najlepiej żeby byłą chrupiąca :D
IwonaDD 16.12.2013 12:56
rewelacyjna bagietka!
Alex_M 16.12.2013 10:28
szalejesz :) świetna bagietka :)
Ola1984 16.12.2013 09:59
Domowe pieczywo nie ma sobie równych :) Pysznie :)
Olga_SK 16.12.2013 09:31
Aleś Ty rozpieczona ostatnio :D
ao_12 16.12.2013 07:34
dzięki za przepis :)
Renata9 16.12.2013 07:31
pyszna bagietka
Zdzisław 16.12.2013 07:08
super bagietka
marcia7 16.12.2013 01:27
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak