Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makiełki wg Moniki

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mak 1/4 szklanki
rodzynki 2 łyżki
morele suszone 3 sztuki
płatki migdałowe 2 łyżki
masło 1 łyżka
mleko 2-3 łyżki
miód 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki
makaron muszelki 1/2 szklanki
żurawina
orzechy laskowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Makiełki wg Moniki

Mak przełożyć do miski, zalać taką ilością wrzątku aby go przykrył. Nakryć talerzykiem i zostawić na 12 godzin ( na noc). Kolejnego dnia porządnie odcedzić i odcisnąć z wody. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa ( można także zmiksować w blenderze, ale tak porządnie). Orzechy i morele pokroić. Na patelni roztopić masło z miodem, dodać cukier. Następnie dodać mak i zamieszać. Dodać orzechy i inne bakalie. Dobrze wymieszać. Po około minucie dodać mleko i zagotować. Gotować około 5 minut na małym ogniu ( często mieszać aby mieszanka się nie przypaliła). Zdjąć z ognia i ostudzić. W między czasie makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i osuszyć. Połączyć z masą makową. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 26.12.2016 09:57
pyszny świąteczny deser
Monia 16.12.2013 09:52
Na pewno pyszne i słodziutkie :)
monikaT83 15.12.2013 22:02
dzięki serdeczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak