Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chicken curry.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pałki z kurczaka 6 szt
curry 1 łyżeczka
aji-no-moto
papryczka chilli 1 szt
imbir starty 0,5 łyżeczki
cebula 2 szt
czosnek 4 ząbki
mleko 3,2% 500 ml
mąka kukurydziana
Goździki całe Prymat 10 szt
cytryna 2 plasterki
sok z cytryny 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chicken curry.

Kroki postępowania

1
Przepis jest w moich zbiorach od 15 lat. Pierwszy raz ugotował go dla mnie filipiński kucharz i od tego czasu często gości na moim stole. Jest banalnie prosty, a kurczak i sos bardzo smaczny. Składnik aji-no-moto ( glutaminian sodu) można pominąć.
Wykonanie:
Pałki posypać curry, solą i aji-no-moto, włożyć do garnka w którym będziemy gotować
Krok 1 - Chicken  curry. foto
2
. Dodać posiekany czosnek, imbir, ostrą papryczkę, cebulę pokrojoną w talarki, goździki, sok z cytryny.
Krok 2 - Chicken  curry. foto
3
Całość zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.
Krok 3 - Chicken  curry. foto
4
Następnie zagotować i na małym ogniu dusić do miękkości mięsa.
Pałki wyjąć, sos przecedzić przez gęste sito, zagęścić mąką kukurydzianą, włożyć pałki do sosu i podgrzać.
Krok 4 - Chicken  curry. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 16.12.2013 00:32
Uwielbiam każde curry.
Beata999 15.12.2013 20:57
Lubię hinduskie smaki.
migotka28 15.12.2013 20:55
apetycznie wygląda ale niestety curry to nie moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak