Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masa makowa do przełożenia biszkoptu

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 1,5 szklanki
masło 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
budyń waniliowy 1/2 opakowania
bakalie garść
mleko 2 szklanki
jaja 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Masa makowa do przełożenia biszkoptu

Mak przesypujemy do garnka i zalewamy gorącym mlekiem. Czekamy aż wchłonie część mleka.

Podgrzewamy masę do zagotowania i odstawiamy do wystygnięcia.

Sparzony w ten sposób mak mielimy dwa razy w maszynce do mięsa, a następnie wbijamy do niego jaja, dodajemy budyń, cukier i bakalie.

Tak przygotowaną masę makową przekładamy do stopionego w garnuszku masła i ciągle mieszając gotujemy aż masa zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 18.01.2011 00:12
super
agata1722
agata1722 28.12.2010 11:25
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak