Masa makowa do do przełożenia biszkoptu

Masa makowa do do przełożenia biszkoptu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 i 1\\2 szkl maku

  • 1 kostka masła

  • 3/4 szkl. cukru

  • 1\\2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego

  • garść bakali

  • niecała szklanka słodkiej śmietanki

  • 2 szklanki mleka do sparzenia

  • jaja

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mak zalewamy w garnku gorącym mlekiem i czekamy aż wchłonie część mleka. Podgrzewamy masę do zagotowania i odstawiamy do wystygnięcia. Sparzony w ten sposób mak mielimy dwa razy w maszynce do mięsa a następnie wbijamy do niego jaja, dodajemy budyń, cukier i bakalie. Tak przygotowaną masę makową wrzucamy do stopionego w garnuszku masła i ciągle mieszając gotujemy aż masa zgęstnieje.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iwona332

18.01.2011 00:12
super

agata1722

28.12.2010 11:25
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat